Akcija čišćenja Nacionalnog parka Una

„Samo malo dobre volje“, geslo je s kojim je JP Nacionalni park „Una“ i ove godine organizirao već šestu po redu ekološku akcija čišćenja okoliša Parka, uz podršku udruženja, agencija, firmi, institucija i pojedinaca pozvanih da uzmu učešće i tako doprinesu ovoj društveno-korisnoj aktivnosti. Za dugogodišnje učesnike ekološke akcije organiziran je i piknik u srcu Nacionalnog parka.

Skoro 20 hiljada hektara zemlje pod zaštitom je Nacionalnog parka „Una“ o čijem očuvanju i redovno brinu njegovi uposlenici. Doprinos svake godine daju i prijatelji najmlađeg nacionalnog parka, nevladine organizacije i učenici.

Alatke i vrećice bile su u rukama mladih ekologa u društvu onih starijih, pa su tako očistili područja od Ripačkog klanca do Dubovskogu neposrednoj blizini Parka, potom su prošli rutom od Dubovskog preko Orašca , Kulen-Vakufa do Martinbroda. Za narednu sedmicu planirano je uređenje starog grada Ostrovica.

Čišćenje i uređenje turističkih i rekreacijskih destinacija, kao i svake godine, privuklo je veliki broj građana, predstavnika nevladinog sektora i gradskih ustanova i institucija, njih više od 150. Sunčan dan iskorišten je potom i za druženje svih učesnika.

Related posts