Agonija švicarac: Digao kredit 100.000 prije deset godina, uredno otplaćuje, danas dužan 106.000 KM!

Kemal Duraković, predsjednik udruženja Švicarac organizirao je konferenciju za štampu gdje je još jednom ponovio da će se banka suočiti s velikim brojem presuda, te i pojasnio šta je problem s Memorandumom s Addiko bankom, koji je dogovoren, ali banka je odustala od potpisa uprkos zaključku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije.

– Banka želi da Udruženje osigura da svi korisnici kredita dođu u banku. Mi to nećemo raditi. Mi smo spremni potpisati Memorandum evo sada ako treba, iako mislim da je kasno. Traži se i da se odustane od tužbi, ali to ne možemo. Mi smo spremni potpisati memorandum, ali da mi tražimo korisnike kredita ne možemo. Neka ih banka zove i neka potpišu anekse. Ima li ijedan korisnik kredita koji plaća 1.500 KM ratu i da mu sada bude 800 i da mu se vrati ono što je pretplaćeno da ne bi to prihvatio – kaže Duraković.

On je ponovio da je u BiH još uvijek aktivnih oko 4.000 ovakvih kredita, te da brojka od 700 korisnika kojom raspolaže Addiko banka nije tačna. On se pozvao i na dokument Addiko banke koja je u odgovoru Konkurencijskom vijeću navela da je od 12.500 korisnika kredita u švicarskim francima 75 posto se javilo da izvrši konverziju.

– To znači i da ih je svih 75 posto potpisalo da nas je ostalo još 4.000. Pred Vladom kažu da nas je 700 do 800, a onda sami napišu koliko nas je. Eto i ako je ostalo 700 korisnika što se onda plaše usvajanja zakona, nek Parlament usvoji zakon za aktivne kredite – kazao je Duraković.

Novinarima se obratio i Nebojša korisnik kredita koji je za kupovinu stana prije 10 godina podigao 100.000 KM, danas nakon urednog vraćanja kredita 10 godina dužan je oko 106.000 KM.

– Pa kolika je to kamata šta je ovo. A, nude mi otpis 30 posto – kazao je Nebojša.
Istaknuto je danas da neko debelo mora odgovarati za stotine i stotine obespravljenih, za 27 ubijenih.

– Pored mene sjedi supruga Fikreta Hadžiabdića koji je dobio srčani udar sa slušalicom u ruci, a poziv je bio iz Hypo banke. Iz banke kažu i da nema deložacija, a ja evo da spomenem Eminu Bajramović iz Sarajeva, ove godine se vrši deložacija, a žena ima karcinom pluća. Mariji Stanić iz Duvna čiji se pokojni Ilija suprug ubio također je zakazana deložacija 29. januara i tada mora izaći iz kuće i ona i četvero djeca. Onda banka kaže da ne vrši deložaciju. Evo ja vas pozivam da odemo tamo 29. januara i vidimo šta će se desiti – kazao je Duraković, dodajući da ne smije licitirati imenima ubijenih, te da se izvinjava onima koje je danas spomenuo.

Također, Duraković ističe kako zajedno sa članovima svoga udruženje ne preže od korištenja svih pravnih mehanizama koji im stoje na raspolaganju u odbrani istine, od ponovnog apeliranja Parlamentu Federacije da napokon usvoji Zakon o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u CHF u KM-ove, do obraćanja relevantnim sudovima, od Suda BiH do nadležnih europskih sudova. Nije mogao precizirati ko i zbog čega koči donošenje pravosnažnih presuda u BiH.

nap.ba

Related posts