Acerov Predator Helios 300 je po svim pokazateljima ”budget” gamerski laptop. Međutim u ovom članku opisujemo model Special Edition koji je prepun snage, a još uvijek ima tendenciju da ostane u budget segmentu.

Premium modeli ili Special Edition uvijek donose mnoštvo dodataka i unapređenja u odnosu na standardne serije uz naravno i očekivano višu cijenu uređaja. Ponekad naiđemo i na samo kozmetičke promjene kada naziv special edition i ne opravdava u potpunosti takvu deklaraciju, pa pogledajmo zajedno kakva situacija je sa gamerskim laptopom iz poznate Acerove serije Predator: Acer Predator Helios 300 Special Edition.

Pa krenimo redom. Helios 300 Special Edition ima preporučenu cijenu od strane proizvođača od 12.999 kn. Dolazi u bijeloj boji i upakiran je u premium kutiju, što na prvi pogled odaje da se ne radi o običnom laptopu. Uz Helios 300 SE standardno dolazi Predator Miš, podloga za miša i slušalice, svakako pohvalno. Kao što je to slučaj i kod većine jeftinijih gamerskih laptopa, neke ”mane” i nedostaci su očekivani, jer ako želite imati najbolje, onda za to trebate izdvojiti i veću svotu novca.

S obzirom na ono što nudi Helios 300 SE može se reći da ovaj model impresionira iz razloga što se radi o dosta snažnom laptopu za cijenu po kojoj dolazi. Sve nove igre možete na njemu igrati na srednjim ili visokim postavkama uz tek osjetno trzanje i zapinjanje. Nadalje, sa refresh rateom od 144 Hz, ovaj laptop je jedan od rijetkih jer iskreno teško da ćete vidjeti neki ovako cjenovno pristupačan prijenosnik sa refreshom od 144 Hz. Uz to ima i dosta ”čist” i jasan prikaz slike na rezoluciji od 1080p.

Može li bolje od ovoga? Ako ste spremni izdvojiti više novca, naravno. No ako ste novčano ograničeni, ovo je gotovo najbolje što se može dobiti za ovu cijenu.

Acer Predator Helios 300: Dizajn

Što se tiče dizajna Acer Predator Heliosa 300 ne možemo mu pronaći neki nedostatak. Istina, ništa tu nije revolucionarno, ali nije ni loše.

Model se pokušava držati gamerske estetike tako što kombinira metalno kućište, geometrijski izreze i sužene rubove, samo ovaj put u bijeloj kombinaciji boja sa zlatnim detaljima, za razliku od već standardne crne kombinacije. Logo tvrtke i naziva prijenosnika se nalaze standardno na stražnjem dijelu zaslona, dok se na donjoj strani nalazi plastični pokrov sa dvama lako odvojivim dijelovima za disk i RAM (ove komponente, nakon što maknete plastični dio, možete promijeniti ili nadograditi).

Ono što nam je jako drago isto tako jest što ovo prijenosno računalo na sebi ima pristojan broj utora. Tu su dva USB 2.0 utora, utor za slušalice od 3.5 mm, jedan USB 3.0 i jedan USB 3.1, HDMI, utor za žično spajanje na internet (Ethernet) i SD čitač kartica (što će vam svakako biti korisno za prebacivanje i pohranjivanje fotografija).

Laptop je sam po sebi srednjih dimenzija. Nije niti premalen, ali nije ni preglomazan i začuđujuće je da je dosta lakši nego što djeluje na prvi pogled. Iako naš model kojeg opisujemo ima i SSD i čvrsti disk, a sve skupa teži samo 2,7 kg.

Mogli biste reći da dizajn laptopa govori koliko je neki gamerski laptop u biti gamerski. Sve u svemu, nije najbolje što postoji, ima nekoliko nedostataka, ali sve u svemu djeluje dosta dobro, ”gamerski nabrijano” tako da gotovo i nećete pronaći neki razlog da se žalite.

Acer Predator Helios 300: Tipkovnica i dodirnik

Zapravo mi se dosta sviđa tipkovnica na ovome prijenosniku. Ne samo da je udobna u ergonomskom smislu, sa dobrom putanjom tipki i opimalnim putem, već je tu i njezin mat dojam zbog kojeg vam prsti neće klizati po tipkama. Osim toga najvažnije od svega je da je tipkovnica vrlo precizna i responzivna. Kao i kod dizajna niti tipkovnica nema sada neke ”high-end” mogućnosti, ali je dosta dobra.

Recimo tipke za funkcije mogu isključivati i uključivati dodirnik. Njima možete mijenjati opcije za prikaz ili pojačavati ili stišavati zvuk. ”WASD” tipke su osvijetljene i sve u svemu tipkovnica je dosta učinkovita, pogotovo ako se uzme u obzir da je ovo ipak cjenovno pristupačniji gamerski laptop.

Dodirnik ili touchpad je druga priča. Slično kao i kod drugih gamerskih laptopa niti ovaj dodirnik nije namijenjen za igranje igara, no za svakodnevne zadatke i ostale stvari je dosta dobar. Ako želite brzinu, preciznost i osjetljivost onda ćete svakako željeti koristiti miš.

Isto tako dodirnik je malo ”težak” na dodir kada kliknete prema dolje. Osim toga, susreli smo se i s problemom da je dodirnik u potpunosti ili nefunkcionalan ili da radi s greškama kada je miš spojen na laptop, no ovaj problem se rješava nakon restarta i odspajanja miša.

Acer Predator Helios 300: Zaslon, kamera i zvuk

Ovo su područja koja su svakom gameru bitna. Kamera je mogla biti i bolja, zvuk je dosta dobar, iako postoji mjesta za poboljšanja i na tom području, ali Full HD prikaz je neočekivano dobar za prijenosnik ovog ranga.

Mogli smo se snaći i bez debelog ruba od 2 cm, ali ako to izuzmemo možemo reći da je zaslon od 1080p na ovom gaming laptopu doista vrlo dobar. Daje stvaran prikaz boja, sa snažnijim plavim nijansama i niijansama purpurno-crvene, što je dobro za toplije tonove koji su važni kod igranja igara i gledanja filmova. Zaslon ima mogućnost osvježavanja od 144 Hz, što je nešto što se obično ne viđa na ”budget” gamerskim laptopima. Ovo je veliki korak naprijed u odnosu na prošlogodišnji model.

Kamera je sama po sebi samo OK. Rezolucija od 720p je dosta ”zrnata”, no kamera je dovoljno dobra za obavljanje videopoziva i konferencija.

Zvuk je dosta čist, fali malo nižih tonova, što je standarda boljka prijenosnih računala, ali sve u svemu je dosta dobar. Naravno svaki ozbiljniji gamer neće se oslanjati na zvučnike u laptopu, i ovaj model kao i većina drugih prijensnika neće biti dovoljna za kompletnu buku u sobi za vrijeme igranja.

Ipak, ako volite gledati filmove ili slušati glazbu bez slušalica, kvaliteta zvuka koju pruža Helios 300 bit će dostatna, ali ne i vrhunska. Zvuk možete dodatno poboljšati i preko ekvilajzera unutar Dolby Atmos programa koji dobivate u laptopu, tako da će većinu korisnika ostaviti zadovoljnim.

Acer Predator Helios 300 : Performanse

Grafička kartica sa 6Gb zasebne memorije, 16Gb RAM memorije, (što je više nego dovoljno za gaming u ovome trenutku), SSD 256Gb + HDD 1Tb i osma generacija Intelovog procesora nikog neće ostaviti ravnodušnim. Sve ovo daje dojam da se radi o jednom skupljem modelu gaming prijensonika, a ne ”budget”. Jer u pogledu performansi, nećete imati problema.

Naravno, to ne znači da je to najbolji gaming laptop na tržištu. Ipak, po performansama je vrlo blizu tome, što govori dovoljno koliko je ovaj model cjenovno pristupačan, a u isto vrijeme snažan i brz. Za 60 fps-ova kod zahtjevnijih igara ćete trebati spustiti detalje. No ako vam ne smeta to što ćete najnovije i najzahtjevnije detalje igrati na viskokim ili u najgorem slučaju srednjim detaljima i dobiti 60 fps-a performanse će vas oduševiti.

Sve što pokrenete se učitava dosta brzo i prilikom rada, bez obzira oa čemu se radi, niti jednom nismo primijetili pad u kvaliteti tekstura ili ”trzanje”. Igre rade jako dobro, bez zapinjanja, vrlo fluentno, kvaliteta prikaza i tekstura je čista i jasna. Laptop smo isprobali sa nekoliko igara. U testovima smo vidjeli ono što smo i očekivali, laptop sve gamerske zadatke obavlja jednostavno, brzo, responzivno i onako kako bi jedan gamerski laptop to i trebao činiti.

Hlađenje na Acer Predatoru Helios 300 je jako dobro osmišljeno. Prilikom rada ventilator nije previše glasan, iako ovo jest gamersko prijenosno računalo, što znači da ipak možete očekivati zvuk ventilatora prilikom igranja igara ili ako svoj Predator na neki drugi način stavite pod visoko opterećenje.

Sustav hlađenja sastoji se od dva venilatora koji su grupirani zajedno plus tri cijevi koje se nalaze na procesoru i grafičkoj kartici. Kako bi ispust zraka bio što bolji kućište je na donjoj strani dosta ”izrezano”. Sve u svemu laptop radi gotovo nečujno prilikom obavljanja svakodnevnih zadataka jer tada ventilatori ostaju neaktivni veliku većinu vremena. Njihova glasnoća se poveća prilikom igranja igara i tada postaju dosta čujni. U većini igara davati će glasnoću zvuka od 49-50 decibela.

Vijek trajanja baterije

Za uređaj kao što je ovaj vijek trajanja baterije je sasvim pristojan. Opet, nije fenomenalan, ali baterija na ovom modelu će vam omogućiti dovoljno struje za filmove kao što su Čuvari galaksije na 50%-tnoj svjetlini i još će vam ostati oko 48 minuta dok se ne isprazni do kraja.

U usporedbi sa drugim gamerskim laptopima ovo je dosta dobar broj. Naravno, to nije niti blizu onoga što biste očekivali od Ultrabooka ili nekog drugog ”hyper” prenosivog prijenosnog računala. No, to nije niti namjena ovog laptopa. Ako ga planirate koristiti duže vrijeme, ipak sa sobom za svaki slučaj ponesite punjač.

Završna riječ

Rekao sam to nekoliko puta i ponovit ću, Acer Predator Helios 300 SE je vrlo snažno prijenosno računalo za gaming koj je na tržištu dostupan po sasvim pristupačnoj cijeni za ono što nudi. Da, vide se neka područja gdje je Acer namjerno išao na to da uštedi (kao što su na primjer zvučnici i dvostruki ventilator koji nije preglasan, ali nije baš ni tih, pogotovo kada je laptop pod opterećenjem. Da, to bi bile neki glavni nedostaci.

No ako pogledamo malo bolje to nije nešto zbog čega ne biste htjeli kupiti jedan ovakav model, s obzirom na sve ono drugo što nudi. Što se tiče zvuka, ne bi bilo loše uložiti novac u dobar par slušalica.

Glavni fokus ovdje je da ovaj gamerski laptop itekako ima što ponuditi za cijenu po kojoj je dostupan. Njegova snaga je sasvim dovoljna da većinu najnovijih igara pokrene i ”vrti” na visokim, a neke čak i na najvipim detaljima bez ikakvog zapinjanja. Osim toga, sa mogućnošću osvježavanja od 144 Hz (što je obično nešto što se viđa samo kod skupih modela), prekrasnom reprodukcijom boja što vodi do prikaza slike zapanjujuće kvalitete ovaj gaming prijenosnik je sve u svemu- vrlo dobar.

Acer Predator Helios 300 SE možda nije najbolji laptop za igranje igara, ali mu ne nedostaje puno. Ako vam je novac problem, a želite dobro gamersko prijenosno računalo, teško da ćete pronaći boljeg od ovog. Još da spomenemo da uz sve Helios modele sa i7 procesorima 8 generacije dobiavte na poklon i legendarnu igru Call of Duty Black OPS.

Acer Predator Helios 300 SE specifikacija:

CPU: Intel Hexa i7-8750H 2,20 GHz, (9M Cache,up to 4.10 GHz),
RAM: 16GB DDR4 proširivo do 32Gb
Pohrana: 256GB SSD + 1TB SATA
Zaslon: 15.6 inča FHD (1920×1080) IPS 144Hz,
GPU: nVidia GTX 1060 6GB
Priključci: WiFi 802.11ac,GbitLAN, HDMI, 2x USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1, 1x RJ45, 1x kombinirani audio priključak
OS: Windows 10 Home
Baterija: Lithium-Ion 4-cell(7h), 3320 mAh
Masa: 2,7KG

Related posts