Abid Ljubijankić iz Bihaća: Nekad heroj danas na rubu egzistencije

Abid Ljubijankić 49-godišnji mještanin Ripča kod Bihaća, koji je prošao trnovit put od heroja do osumnjičenog za ratni zločin kada je prije šest godina zajedno sa još četiri pripadnika 5. bataljona Vojne policije 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, uhapšen pod sumnjom da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, piše RTV USK

Nakon dvoipogodišnjeg suđenja samo jednom od njih, koji je i priznao krivicu, izrečena je kazna, dok su Abid i ostala trojica oslobođeni. Dokazivanje nevinosti, na sudovima u Sarajevu i Bihaću, Abida je koštalo 40.000 maraka. Fondacija osnovana za pomoć borcima, koji se nađu u ovakvoj situaciji, osigurala mu je 600 maraka, resorno kantonalno ministarstvo 1.500 i Općina Bihać 1.000 maraka. Kredit koji je tada podigao još uvijek vraća. Abida najviše boli to što, uprkos oslobađajućoj presudi, nema pravo na naknadu štete. Razlog je, kako su mu advokati objasnili, taj što je dan nakon hapšenja pušten da se brani sa slobode, a da je bio u zatvoru imao bi pravo na odštetu.

Abid se kao golobradi mladić, uključio među prvima u odbranu Bosne i Hercegovine, bez ikakvog vojnog iskustva. U martu ‘92. nakon što je nesrpsko stanovništvo moralo napustiti Ripač, nastavlja u Okružnom štabu TO Bihać, a potom u Bataljonu Vojne policije. Nakon rata ostao je u vojsci, u kojoj je penzionisan 2007. godine. S njim su se u odbranu BiH uključila i trojica braće, od kojih je jedan, Asim, položio život ‘94. u najtežim borbama za odbranu Bihaća. Abid je dobitnik i najvišeg ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“. Nekad heroj, danas na rubu egzistencije i prepušten sam sebi. Nažalost, kao i većina njegovih saboraca.

Related posts