Abdić: 5. korpus je bio trn u oku, sa Dudakovićem smo časno branili domovinu

Vijest o hapšenju generala Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića šokirala je i njegovog ratnog saborca Hamdiju Abdića Tigra, zapovjednika 502. brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Abdić je u razgovoru za Faktor kazao kako vjeruje da iza svega stoji politika i pokušaji da se izjednače uloge u posljednjem ratu.

– Ovo je revanšizam, šta bi drugo bilo. Prošlo je 20 i nešto godina. Nije Dudaković bio nepoznata faca. Iza svega stoji politika. Temelji svake normalne države su sudstvo, policija. Međutim, uvijek se nađu neki koji rade za nekoga – izjavio je Abdić.

Generala Dudakovića, ističe, dobro poznaje i zna da nikada tokom odbrane BiH nije dozvoljavao da se radi nešto što je protivno pravilima ratovanja i moralu.

– Znam da je časno branio domovinu i da je radio sve što je mogao da odbrana bude časna, da ne bude zločina, da ne bude pokolja i svega ostalog. Borili smo se za državu. Nije nam bilo bitno koje je ko nacije, da li je Srbin, Hrvat i Bošnjak. Peti korupus je svima bio trn u oku, a normalno da je onda i komandant bio svima trn. Peti korpus je jedini korpus koji je vojnički napravio pobjedu. To se, vjerovatno, ne može oprostiti – izjavio je nekadašnji zapovjednik 502. brigade Armije RBiH.

Ističe i da general Dudaković ima zdravstvene probleme te da će teško podnijeti nepravdu koja se nanosi.

– Nema tu kukavičluka. Ja znam, jučer sam pričao sa njim. On se razbolio zbog nepravde. Teško će on to podnijeti. Ja vam kažem sada. Ja ga poznajem. Volio bih da su mene uhapsili sada. On je jučer trebao ostati u bolnici, a nije htio. Ima ozbiljnih zdravstvenih problema – kazao je Abdić.

Izvor: Faktor

Related posts