Dobra stara zeljanica

Pitama rijetko ko može odoljeti, a čini se da podjednako volimo sve: od sira, zelja, krompira, mesa…

Osim onih u zvrku, sa domaćom jufkom, možete napraviti i polagane, koje su podjednako ukusne.

Jedna od omiljenih je svakako i slagana zeljanica, koju možete pripremiti i na slijedeći način:

Sastojci:

– 500 g tankih gotovih kora s jajima

– 600 g svježeg kravljeg sira

– 4 jaja

– 200 g kajmaka

– 200 ml mlijeka

– 200 ml kiselog vrhnja (po želji)

– 250 g špinata

– so

– biber

– 100 g putera (za premazivanje)

Priprema:

1. Za fil jaja dobro razmutite, dodajte mlijeko, kiselo vrhnje (po želji), ocijeđeni propasirani sir, kajmak, ocijeđen i nasjeckan špinat, so i biber. Sve dobro promiješajte.

2. Lim (vel. 35×22 cm) premažite dijelom putera, stavite jedan list tijesta, poškropite ga dijelom rastopljenog putera, složite sljedeći list tijesta i premažite dijelom pripremljenog fila.

3. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite tijesto i fil.

4. Na kraju stavite preostala dva lista tijesta, poškropite preostalim puterom, pa stavite peći u zagrijanu rernu na 200°C oko 40 minuta.

5. Pitu narežite na veće kocke i toplu poslužite. Po želji, možete je poslužiti i uz jogurt.

Prijatno!

Related posts