Pitama rijetko ko može odoljeti, a čini se da podjednako volimo sve: od sira, zelja, krompira, mesa…
Osim onih u zvrku, sa domaćom jufkom, možete napraviti i polagane, koje su podjednako ukusne.
Jedna od omiljenih je svakako i slagana zeljanica, koju možete pripremiti i na slijedeći način:
Sastojci:
– 500 g tankih gotovih kora s jajima
– 600 g svježeg kravljeg sira
– 4 jaja
– 200 g kajmaka
– 200 ml mlijeka
– 200 ml kiselog vrhnja (po želji)
– 250 g špinata
– so
– biber
– 100 g putera (za premazivanje)
Priprema:
1. Za fil jaja dobro razmutite, dodajte mlijeko, kiselo vrhnje (po želji), ocijeđeni propasirani sir, kajmak, ocijeđen i nasjeckan špinat, so i biber. Sve dobro promiješajte.
2. Lim (vel. 35×22 cm) premažite dijelom putera, stavite jedan list tijesta, poškropite ga dijelom rastopljenog putera, složite sljedeći list tijesta i premažite dijelom pripremljenog fila.
3. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite tijesto i fil.
4. Na kraju stavite preostala dva lista tijesta, poškropite preostalim puterom, pa stavite peći u zagrijanu rernu na 200°C oko 40 minuta.
5. Pitu narežite na veće kocke i toplu poslužite. Po želji, možete je poslužiti i uz jogurt.
Prijatno!