Velika Kladuša: Zbog gradnje restorana mezari ostali ni na nebu ni na zemlji

Nevjerovatan prizor na ulazu u Veliku Kladušu dočekat će ovih dana svakog stanovnika tog grada, ali i putnika namjernika.

Pored same ceste gradilište, dijelom raskopano, donekle nasuto i izbetonirano,a nasred njega zemljana uzvisina na kojoj se nalazi nekoliko mezara. Prizor koji bi teško kome pao na pamet da se inscenira i za potrebe nekog nadrealnog filma. No, u BiH je sve moguće, pa i to da se na mjestu nekadašnjeg mezarja gradi ugostiteljski objekt, piše Dnevni avaz.

Otužna slika

To je, saznajemo, pozadina otužne slike koja pokazuje da je u BiH izgubljeno poštovanje i prema onome što bi svima trebalo biti svetinja. Teško je u ovom gradiću podijeljenom i dalje na autonomaše i korpusovce, odnosno one koji su izdali svoju zemlju i one koji su se za nju borili, naći sagovornika koji će javno ispričati priču o ovom čudu. Oni koje smo kontaktirali u strahu su, kažu, od Marka Hušidića, čovjeka koji je, tvrde, prekopao nekadašnje mezarje s dvadesetak mezara, većinu posmrtnih ostataka ukopanih odvezao u nepoznatom pravcu i odlučio na tom mjestu graditi restoran.

Mezari koji su ostali ni na nebu ni na zemlji sada su na uzvisini, jer je površina okolo dubinski kopana, a i potomci ukopanih uložili su sve napore da oni ne dožive sudbinu drugih raskopanih mezara.

Sagovornici Avaza koji su željeli ostati anonimni tvrde da je to zemljište Općina Velika Kladuša prije nekoliko godina nezakonito prodala Hušidiću iako je ono trebalo biti vraćeno Vakufu Islamske zajednice u BiH.

Na uvid su nam pokazali i dokument kojim je nekadašnji općinski građevinski inspektor Ilfad Eminić ,koji je otišao na drugo radno mjesto, zabranio radove na spornoj parceli, postavio inspekcijsku traku, ali ona je uklonjena i radovi su nastavljeni.

Iz nadležne službe Općine Velika Kladuša još čekamo da odgovore na naš upit o ovim navodima. U Medžlisu IZ u Velikoj Kladuši nismo mogli dobiti komentar o skrnavljenju mezarja, jer nam je rečeno da su svi nadležni otputovali na hadž u Saudijsku Arabiju., piše Dnevni avaz.

Zbog šutnje općinske administracije u Velikoj Kladuši te drugih inspekcijskih organa na kantonalnom nivou, saznajemo da je zbog svega protiv Marka Hušidića zvanog Coco podnesena krivična prijava Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, što je i potvrđeno „Avazu“ u toj instituciji.

Kazna do godinu

Hušidić je prijavljen zbog krivičnog djela povrede mira pokojnika, iz člana 379., stav 1 Krivičnog zakona FBiH. – Postupajući tužilac uzeo je predmet u rad i radi na provjeri navoda iz krivične prijave – kazali su za „Avaz“ u Tužilaštvu USK. Inače, član 379., stav 1 Krivičnog zakona FBiH kaže da „ko neovlašteno prekopa, razruši, ošteti ili na drugi način grubo oskvrne grob ili drugo mjesto ukopa ili spomen na umrle, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine“. Pokušali smo dobiti i Hušidićev komentar na ove navode, ali na raspoloživim telefonskim brojevima on nije bio dostupan.

Poravnat i mezar antifašiste Hilmije Burzića

Saznajemo da je među dvadesetak mezara iz kojih su ostaci odvezeni na nepoznatu lokaciju bio i onaj Hilmije Burzića, kladuškog prvoborca i antifašiste. On je bio ograđen i s vidljivim nišanom, ali to, kažu naši sagovornici, nije smetalo Hušidiću da ga poravna bagerom..

 

Related posts