42 miliona eura za Krajinu: Bez novih akciza gubimo najmanje milijardu eura!

Ukoliko se paket zakona, među kojima je i onaj o povećanju akciza, ne usvoji i u Predstavničkom domu Parlamenta BiH po hitnoj proceduri, kako je to već uradio Dom naroda, naša zemlja riskira da izgubi najmanje milijardu eura, saznaje „Dnevni avaz“. Potvrdio je to u razgovoru za naš list i šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark).

Osnov za kredit

– Bez prihoda od dodatnih akciza na gorivo ostajete bez nekih stotinu miliona eura. One su vam osnov za kredite koji čekaju od svjetskih finansijskih institucija za gradnju i unapređenje cestovne i pružne infrastrukture. Ti krediti iznose nekih milijardu eura i izuzetno su povoljni, s kamatnom stopom između 0,75 i 1 posto!

”Autoceste” su praktično bez novca. Imaju na raspolaganju nekih 250 miliona, ali bez dodatnih prihoda ti krediti će se morati vraćati iz budžeta, što znači da će se na udaru naći plaće, penzije te davanja za ugrožene kategorije. Dakle, alternative usvajanju zakona o akcizama nema – kaže Vigemark.

On ističe da MMF neće odustati od BiH, ali teško da će biti boljih uvjeta za povlačenje njihovih sredstava.

– Ne znam zašto bi se više trebalo gubiti vrijeme. Akcize nisu ništa novo. Neke su trebale biti usvojene još prije 10 godina. Da ima drugog načina, svi bismo ga vrlo rado prihvatili i proveli. Jasno je da je, kratkoročno, ova mjera nepopularna, jer dovodi do poskupljenja. Ali njome se stvara privredni zamah. Pokreću se veliki radovi na brojnim gradilištima, čime se otvaraju nova radna mjesta. S boljim cestama i prugama bolja je privredna klima, kako za firme u BiH tako i za investitore. Iznad svega ovoga jesu ljudski životi, jer s novim i boljim cestama imate manje nesreća – ističe Vigemark.

Novac i za USK

Naglašava da je od početka predviđeno da se 10 feninga od svakog prodatog litra goriva plasira entitetskim autocestama, a pet feninga ide u budžete za izgradnju puteva kojima će se dijelovi BiH međusobno povezivati, kao i priključivati na autoceste.

– Naprimjer, Unsko-sanski kanton bi od dodatnih akciza dobio 42 miliona eura, a Tuzlanski kanton 35. Evropske i druge finansijske institucije voljne su finansirati gradnju Koridora 5C kroz konjičku općinu u visini od 172 miliona eura… – pojašnjava naš sagovornik.

Ambasador Vigemark upozorava da je BiH, nakon Kosova, s najgorim cestama u regionu (na 100 kvadratnih kilometara imamo 45 kilometara cesta, dok je balkanski prosjek 52 kilometra).

– Dakle, neće sav novac od dodatnih akciza na gorivo ići na Koridor 5C, već i na brojne regionalne i lokalne puteve, na poboljšanje pruga širom BiH – podvlači Vigemark.

”Plavi dizel”

– U većini država članica EU ne postoje subvencije za ”plavi dizel”. Imamo u nekim članicama neki sličan sistem. No, ovdje je MMF, koji je upozorio da bi subvencioniranje ”plavog dizela” vodilo u povećanje korupcije, s obzirom na to da nemate registar poljoprivrednika. Entitetske vlade imaju model kojim će kompenzirati poljoprivrednike zbog povećanja goriva – navodi Vigemark.

Dodatna sredstva i iz EU

Povećanje akciza na gorivo, osim ulaganja u ceste, osigurava daljnji tok aranžmana s MMF-om u iznosu od 450 miliona eura u naredne tri godine. Usto, Svjetska banka i EU voljne su osigurati dodatnih 300 miliona eura.

– Ako nema akciza, svi ovi programi, sav ovaj novac bit će u najboljem slučaju odgođeni – kaže Vigemark.

Dodaje da je, naprimjer, u ovom momentu spremno 20 miliona eura za infrastrukturne projekte, uključujući i objavu tendera, “da bi sve bilo urađeno na najbolji mogući način”.

Related posts