400 motorista krenulo na motomaraton Sarajevo-Potočari, pridružit će im se i učesnici iz Turske

Više od 400 motorista ove godine učestvuje u Motomaratonu Sarajevo-Potočari kojim se iskazuje počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Motoristi su se, kao i prethodnih godina, okupili ispred Spomen-obilježja ubijenoj djeci Sarajeva gdje su položili cvijeće i odali počast ubijenim žrtvama.

Ove godine očekuje se i grupa od pedesetak motorista iz Turske. Nažalost, oni su jučer imali nezgodu u Crnoj Gori, tako da se još uvijek nisu pridružili maratonu. Organizator motomaratona Enver Suljić rekao je kako ih zbog protokola kojeg se moraju pridržavati nisu mogli čekati, jer su bili tek u Foči, ali se očekuje da će ih uskoro stići kod Vogošće.

Iz Sarajeva će se uputiti prema Kladnju, gdje će napraviti pauzu, a zatim u Vlasenicu gdje se odaje počast i polaže cvijeće u Memorijalnom centru.

Neizostavna je posjeta Konjević Polju i nani Fati Orlović, nakon čega u Memorijalnom centru u Bratuncu polažu cvijeće i čekaju poziv za ulazak u Potočare danas oko 18 sati.

Ovo je šesti Motomaraton Sarajevo-Potočari i kako ističe Enver Suljić, broj motorista svake godine raste.

“Šaljemo poruku mira da se ne zaboravi i ne ponovi. Svi mi koji smo u prilici vodimo mlađe motoriste, vodimo našu djecu da vide o čemu se radi, da to sjećanje na neki način ugradimo u njih i prenesemo im u amanet da oni nastave ovaj projekt”, rekao je Suljić.

Ovo je prvi put da se motomaratonu pridružuju i motoristi iz Turske, kojih je trebalo biti 150, međutim, zbog problema s vizama maraton će voziti samo njih pedesetak.

“Veoma nam je drago da se ostvari taj kontakt i mislim da će ih, nakon što vide o čemu se radi i koliko motorista dolazi iz raznih zemalja, sljedeće godine biti još više”, naglasio je Suljić, dodajući kako maratonu svake godine prisustvuju motoristi iz Slovenije, Austrije, Hrvatske, Italije, Srbije itd.

Related posts