28 godina od bitke za Crkvinu: U nedjelju skokovi u rijeku Unu, u ponedjeljak malonogometni turnir i učenje Jasina

U Bosanskoj Otoci će se u nedjelju i ponedjeljak prigodnim sadržajem obilježiti dvadeset osma godišnjica bitke za Crkvinu. Drugog dana vikenda planirani su tradicionalni skokovi sa otočkog mosta u rijeku Unu, a sutradan će se na Crkvini igrati malonogometni turnir, te pred duše poginulih boraca proučiti Jasin.

Crkvina je strateška kota koju je agresor zaposjeo u drugoj polovini maja 1992. godine sa koje je svakodnevno sijao smrt po Bosanskoj Otoci. Prva veća ratna operacija koju su izvele jedinice tadašnje TO Bosanska Krupa iz sastava Otočkog odreda desila se 3. augusta 1992. godine. Stotinjak najodvažnijih Otočana krenulo je na Crkvinu kako bi uništili agresorsko artiljerijsko gnijezdo. Plan je bio da se to područje zadrži i brani kako bi se izbjegle svakodnevne pogibije civilnog stanovništva u Otoci. 

Ova operacija je u svom početku imala izvrstan uspjeh, ovladano je Crkvinom i Stražbenicom, a daleko brojniji neprijatelj natjeran je u bijeg. Međutim, neprijatelj se brzokonsolidovao i snažno uzvratio pa su borci Otočkog odreda bili primorani na povlačenje. U ovoj bici smrtno je stradalo osam pripadnika Otočkog odreda, a njih dvadeset sedam je ranjeno.

U spomen na sve poginule, ranjene i sve učesnike bitke i ove godine će se održati aktivnosti, doduše uz manji broj učesnika i posjetioca nego inače zbog mjera predostrožnosti od koronavirusa. 

U nedjelju u 18.00 sati planirani su tradicionalni skokovi sa otočkog mosta u rijeku Unu, a u ponedjeljak će se na Crkvini od 9.00 sati igrati malonogometni turnir, te pred duše poginulih boraca proučiti Jasin.

Organizatori ovogodišnjeg obilježavanja su Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Organizacija ratnih vojnih invalida, Organizacija demobilisanih boraca, mjesne zajednice Otoka II i Otoka Centar i Udruženje građana Bosanske Otoke. Pokrovitelj manifestacije je Općina Bosanska Krupa.

Izvor: Cazin.net

Related posts