10 orijentalnih imena za djevojčice, obožavanih širom svijeta i njihovo značenje

Neka od najljepših ženskih imena arapskog porijekla bila su inspiracija umjetnicima dok su stvarali svoja djela i tako su postala planetarno popularna. Zadovoljna.hr donosi listu 10 prelijepih orijentalnih imena za djevojčice.

1. Azra

Ime arapskog porijekla koje znači “djevica, nevina”. Ime je na prostoru Balkana postalo vrlo popularno kroz stihove čuvene pjesme poznatog njemačkog pisca Heinricha Heinea “Azra” koja je u prijevodu Alekse Šantića poznata kao sevdalinka: “Kazuj robe, otkuda si, iz plemena kojega si? Ja se zovem El Muhamed, iz plemena starih Azra, što za ljubav život gube i umiru kada ljube.” Po ovim je stihovima i kultni rock-bend Azra dobio ime.

2. Emina

Ime koje na arapskom jeziku znači “vjerna, poštena, pouzdana”, a postoji i varijanta imena Amina koje se prevodi kao “žena mira i harmonije”.

3. Selma

Jedno od najpoznatijih ženskih imena arapskog porijekla čije je značenje “zdrava”, a prema nekim tumačenjima znači i “sigurnost, mir”. Selma je opjevana i u jednom od najvećih hitova grupe Bijelo dugme iz 1974. godine.

4. Aida

Ime je steklo planetarnu popularnost zahvaljujući jednoj od najpoznatijih svjetskih opera “Aida” italijanskog skladatelja Giuseppea Verdija. Značenje je imena “gost, posjetitelj, povratnica”.

5. Alma

Prelijepo ime s više značenja: na turskom jeziku Alma znači “jabuka”, na španskom “duša”, na hrebrejskom “mlada žena”, a na latinskom “plodna, mila hraniteljica”.

6. Belma

Značenje imena izvedeno je od arapske riječi balmā`, što znači “14. noć lunarnog mjeseca”, što je negdje na polovini mjesečevih mijena prema kojima se ravna islamski kalendar koji sadrži 12 lunarnih mjeseci. Jedna mjesečeva mijena vrijeme je koje proteče od mladog mjeseca na nebu do punog mjeseca i potom opet do mladog mjeseca. Dakle, 14. noć lunarnog mjeseca negdje je na polovini i tada je mjesec pun, što znači da je značenje imena Belma “noć punog mjeseca”.

7. Elvira

O značenju imena Elvira postoje razne teorije, pa značenje nije potpuno razjašnjeno. Po jednoj teoriji ime je gotičko, izvedeno od Alwara, što znači “ona kojoj se može vjerovati” ili je pak izvedeno od dvije riječi alo (sve) i wards (ona koja čuva), pa bi u tom slučaju značilo “ona koja sve čuva”. Po drugoj teoriji ime je arapskog porijekla i znači “bijela, čista”.

8. Dalija

Značenje imena Dalija tumači se na više načina. Prema jednoj teoriji latinskog je porijekla i izvedeno je od imena biljke Dalija. Drugo tumačenje kaže da je Dalia arapsko ime hebrejskog porijekla koje znači “nježna, vitka grana”, a također i “brk”. Poznata je i američka mistična drama “Crna Dalija”.

9. Lejla

Ime je najvjerojatnije preuzeto iz popularne arapske pjesničke legende o Medžnunu (značenje: bezuman, lud), mladiću koji se do ludila zaljubio u Lejlu, kćer starješine susjednog plemena. Priča “Medžnun i Lejla” nastala je u 7. stoljeću i u arapskim zemljama ima značenje kao i “Romeo i Julija” na evropskim prostorima. Značenje je imena “noćna, tamna ljepota”. Lejla je bila inspiracija i za jedan od najvećih hitova legendarnog Erica Claptona “Layla”.

10. Lamija

Ime ima više značenja. Na arapskom Lamija znači sjajna, svijetla, blistava. U grčkoj mitologiji lamia je bila čudovište, a značenje je imena “proždrljiva”. Lamije su na latinskom vampiri, a naziv je izveden iz grčke riječi laimos, što znači “grlo, ždrijelo”.

Related posts