Žuti noćurak je savršen čistač krvi

Ulje sadrži esencijalnu alfa linolensku kiselinu, koju organizam nije sposoban da stvori, već mora da se unosi hranom

Za žuti noćurak i njegova ljekovita svojstva zna se od davnina, o čemu svjedoče stari zapisi. Noćni cvijet, kako ovu biljku još zovu, Indijanci su koristili za liječenje kožnih bolesti, čireva i rana, ali i za liječenje astme, prehlade i gripa. Pristalice tradicionalne medicine preporučuju kuhani korjen noćurka u supi ili slanoj vodi bolesnima i rekonvalescentima. Korjen može da se jede i svjež (kao salata) ili da se spremi kao turšija.

Ipak, od noćurka se najčešće koristi ulje dobijeno hladnim cjeđenjem sjemenki. Ulje sadrži esencijalnu alfa linolensku kiselinu, koju organizam nije sposoban da stvori, već mora da se unosi hranom. Drugu, gama linolensku organizam proizvodi izdvajanjem sirovina iz hrane.

Alfa linolenska kiselina je važna jer hrani mozak, povoljno djeluje na nerve, štiti srce i krvne sudove, dok gama linolenska jača imunološki sistem, regulira sintezu i lučenje hormona i štiti ćelije od oštećenja i prijevremenog starenja. Noćurak se smatra najbogatijim izvorom ove kiseline, kao i biološki aktivnog vitamina E.

Ulje noćurka unosi se oralnim putem i savršen je čistač krvi, snižava nivo holesterola, poboljšava cirkualciju, sprečava zgrušavanje krvi i upalu vena. Pomaže i u liječenju hemoroida, a preporučuje se i osobama koje boluju od dijabetesa, pate od artritisa, gihta ili imaju menstrualne bolove i klimakterične tegobe.

Smatra se i da ovo ulje može da uspori degenerativne promjene izazvane multipla sklerozom, ublažava stres, nervozu i depresiju, a smanjuje i želju za alkoholom. Preporučuje se i hiperaktivnoj djeci.

Izvor: zdravlje.avaz.ba

Related posts