Zbog štrajka haos na željezničkim i stanicama metroa u Parizu

Željeznički saobraćaj u Francuskoj i danas se suočava sa kašnjenjem i zastojima zbog štrajka željezničkih radnika, a u Parizu funkcioniše osam od 16 linija metroa.

Stanice u Parizu prepune su putnika na početku praznične sezone, a osim međugradskog, poremećen je i saobraćaj na nacionalnom nivou.

Štrajk radnika zbog reforme penzionog sistema, koji traje dvije sedmice, poremetio je i drumski saobraćaj, a neke škole su zatvorene.

Nakon razgovora predstavnika Vlade i sindikata u četvrtak, koji nisu urodili plodom, neki sindikati pozvali su na prekid rada tokom božićnih praznika, dok su neki pozvali na “primirje”, bar u vrijeme Božića.

Željeznička kompanija SNCF nastavila je da radi uz smanjene kapacitete, odnosno sa upola manjim brojem brzih vozova.

Sindikati se protive planovima francuskog predsjednika Emanuela Makrona da provede reformu penzionog sistema, uključujući ukidanje posebnih režima za sektore kao što je željeznica.

Plan, takođe, predviđa da će radnici morati da rade do 64. godine, dvije godine duže nego što je propisano, ako žele punu penziju.

Umjereniji sindikat CFDT pozvao je svoje članove da pauziraju štrajk tokom praznika, ali su drugi sindikati to odbacili.

Sindikat UNSA pozvao je na praznično primirje, čemu su se usprotivili neki članovi, ali i drugi sindikati.

Pregovori o reformi penzionog sistema nastavljaju se u januaru nakon čega će Vlada prijedlog iznijeti pred parlament, a zakon bi trebalo da bude usvojen do narednog ljeta.

Izvor:klix

Related posts