Zaboravljeni slučaj dr. Balaban? Ko će biti odgovoran za sve nanesene štete?

Dvanaestog decembra navršit će se godina dana od priloga portala USN.ba, kada samo pokrenuli priču i slučaj “dr. Nikolina Balaban” u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Portal USN.ba i redakcija portala su u pojedinim medijima osuđivani od strane menadžmenta Kantonalne bolnice za neprofesionalizam, za ciljano dezinformisanje javnosti, da bi na kraju svi počeli pratiti rad portala USN.ba, zajedno sa policijskim strukturama, a rezultat nekolicine priloga portala USN.ba, kasnije i drugih medija, bio je otkaz u martu 2017. godine i hapšenje doktorice u aprilu iste godine.

Na adresu redakcije portala USN.ba u posljednje vrijeme pristigao je niz upita, šta se dešava sa ovim slučajem, kao i špekulacija da je obustavljena istraga i navodno da je osumnjičena oslobođena krivnje.

Vođeni ovim informacijama, poslali smo još jedan u nizu upita na e-mail adresu Kantonalne bolnice o rezultatima vještačenih nalaza. Od 18. oktobra do danas nismo dobili odgovor od strane Kantonalne bolnice.

 

24. oktobra ove godine poslali smo upit Kantonalnom tužilaštvu, tražeći informaciju o ovom predmetu, za manje od 24 sata dobili smo slijedeći odgovor:

Poštovani,

u vezi Vašeg upita, obaviještavam Vas da je predmet koji se vodi u ovom Tužilaštvu protiv dr. Balaban Nikoline u fazi istrage. Trenutno se provodi vještačenje. O daljnjim radnjama javnost će biti blagovremeno informirana.

Lijep pozdrav.

No, nakon što se završi istraga, pitanje je ko će odgovarati za sve nastale štete u ovom slučaju, od onih zdravstvenih i duševnih kod pacijenata, koji će putem Suda tražiti oštetu, do onih finansijskih u Kantonalnoj bolnici a već postoje, jer je jasno ko je platio vještačenja.

Pola godine je prošlo od hapšenja, javnost čeka da bude blagovremeno informirana o ovom slučaju kako su nas obavijestili iz Tužilaštva USK.

Nadamo se da nećemo dugo čekati rezultate istrage u ovom slučaju, kao u slučaju požara u Kantonalnoj bolnici, pa da ih dočekamo nikad?

Related posts