Za Komšića glasali KS i dio Krajine, za Džaferovića srednja Bosna, Dodik u RS-u ubjedljiv

Interaktivna mapa inžinjera Imera Muhovića na krajnje zanimljiv način donosi pregled kako su gradovi i općine u BiH glasali za kojeg člana Predsjedništva BiH.

Mapa je napravljena na osnovu 84,3 posto prebrojanih glasova za Predsjedništvo BiH.

Tako se jednostavnim pokretom kursorom preko mape možete vidjeti gdje su izabrani članovi Predsjedništva BiH dobili podršku u koliko.

Željko Komšić je procentualno dobio najviše glasova u Goraždu, Srebreniku, Bosanskoj Krupi, Bihaći u Kantonu Sarajevo.

Šefika Džaferovića najviše su podržali u gradovima srednje Bosne, poput Travnika, Donjeg Vakufa, Bugojna, Uskoplja, Zenice, Kaknja, aznačajnu podršku je dobio i u Ilijašu, Sanskom Mostu, Bosanskom Petrovcu, Velikoj Kladuši i Bužimu.

Kada je u pitanju član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik je većini krajeva RS-a osvojio većinu, osim u Gacku, Novom Goraždu, Bijeljini, Ugljeviku, Loparama, Doboju, Modriči i Bosanskom Šamcu.

Očekivano Dragan Čović je najviše glasova osvojio u Kantonu 10, Zapadno-hercegovačkomkantonu, dijelovima srednje Bosne poput Viteza i Kiseljaka, ali i u Odžaku i Orašju.

Zanimljivo je da su Srbi u FBiH podržali Čovića, a najbolji primjer je Drvar, gdje je nekoliko stotina Hrvata, a Čović je dobio više od 50 posto glasova.

Denisa Bećirovića je podržala Tuzla, Maglaj, Tešanj, Kalesija, Kladanj, Gradačac, Ključ i Cazin.

Related posts