Za gradonačelnika Bihaća važnija kulturno-zabavna manifestacija u Austriji od stradanja stanovnika Ljutočke doline

Jučerašnjim maršom “Putem stradanja i spasa“, završena je tradicionalna manifestacija „Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi“ . Jednodnevno pješačenje od školskog igrališta u Orašcu do Štrbačkog buka preko Radolja i Kliševića, Basače i Rudenaka, ima za cilj podsjetiti i prenijeti poruku da nikad više buduća pokoljenja ne dožive sudbinu svojih očeva koji su prošli ovim putem.

Na ovom putu svaki kamen ili drvo ima svoju priču. Srpski agresor palio je kuće i ubijao goloruk narod, koji je spas vidio u UNPROFOR-u sa druge strane granice. Kolona je neprekidno granatirana, pa je na putu bilo ubijenih i ranjenih. Po kiši i hladnoći, bježali su bez odjeće i obuće, gladni i žedni. U zbjegu je poginulo tridesetak osoba, a na mostu u Štrbačkom Buku, izdvojeno je 210 muškaraca, od kojih je 150 ubijeno i bačeno u masovne grobnice Bezdana i Tihotina.

I ove godine oko 350 učesnika krenulo je putem kojim je narod mjesnih zajednica Orašaca i Kulen-Vakufa pred najezdom srpskog agresora, bježao tražeći spas na slobodnim teritorijama.

Međutim, ono što je razočaralo stanovnike Ljutočke doline je nedolazak predstavnika gradske uprave na ovogodišnji marš “Putem stradanja i spasa“ . Kako su kazali za portal USN.ba, od kantonalne vlasti nisu ni očekivali dolazak, ali od gradske jesu. Kada smo im kazali da je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić u Austriji, tačnije Grazu, povodom „VII. festa Bošnjaka Štajerske“ samo su slegnuli ramenima, blago se nasmijali i odmahnuli rukom.

„Fest Bošnjaka Štajerske“, kulturno-zabavna manifestacija Bošnjaka u Austriji, okupila je stotine posjetilaca iz svih krajeva Austrije, a ovogodišnjem druženju Bošnjaka Štajerske prisustvovali su predstavnici krajiških općina i gradova, među kojima i gradonačelnik Grada Bihaća Šuhret Fazlić.

– Zahvaljujem se Austrijancima koji su dobri domaćini našim ljudima, ali isto tako želim reći da Bošnjaci u Austriji nisu gosti, Austrija je i njihova zemlja s obzirom na historiju koju dijelimo, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Očito je za gradonačelnika Fazlića kulturno-zabavna manifestacija Bošnjaka u Austriji važnija od manifestacije “Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi” kojom se želi sačuvati od zaborava sjećanje na egzodus i stradanja stanovnika Ljutočke doline.

/usn.ba

Related posts