Vukovi i šakali sve bliži domaćinstvima u selima kod Banje Luke i Sanskog Mosta

Kako su rekli iz Lovačkog društva Sana, njihovi lovočuvari su na Grmeču uočili dva veća čopora vukova.

“Ovi vukovi trenutno nisu prijetnja stanovništvu, zato što je snijeg, bili su lovni dani i oni bježe s mjesta gdje se čuju pucnji. U Kruharima nisam siguran da ih ima toliko, ali u Dabaru i na Muležu ih ima”, rekao nam je Mesud Uganović sekretar Lovačkog društva Sana.

Napominju da ovo nije neobična situacija jer su vukovi u vrijeme zimskih dana u potrazi za hranom pa stoga vlasnicima stoke savjetuju oprez iako su čopori još uvijek daleko.

“Prije su vukovi pravili štetu lokalnom stanovništvu. Njima nestane hrane pa se spuštaju za stadom u sela, napadaju ovce, prave štetu, a ne smiju se loviti”, rekao je Uganović.

U Banjoj Luci problem prave i šakali. Iz Lovačkog udruženja “Zmijanje” kazali su kako su dva šakala u Priječanima kod Banje Luke već ustrijeljena.

“Osim u Priječanima njih sada ima na cijeloj teritoriji Banje Luke i šire, u gradovima poput Gradiške i Srbca. U tom kraju je rijetko, ja sam prvi put čuo da su se tamo pojavili, ali kod Banje Luke prema Manjači ih ima, klali su i ovce ljudima”, rekli su iz Lovačkog udruženja Zmijanje.

Pa iako su šakali pojedinom stanovništvu pravili štetu, iz Udruženja su kazali kako oni za ljude nisu opasni.

“Stanovnici nisu uplašeni jer to nije životinja opasna za stanovništvo. To je divljač koja se naselila ovdje kada su bile migracije, kada su se stanovnici doselili iz Hercegovine i iz Kinina, pa su sa stokom došle. Nisu šakali opasni, oni su malo veći od lisice”, rekli su iz udruženja.

Izvor:klix.ba

Related posts