Vučić o događajima na Kosovu: Brutalna provokacija i čin bezumlja terorističke države

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, događaje na Kosovu i hapšenje predsjednika Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, ocijenio je kao brutalnu provokaciju i čin bezumlja prištinskih vlasti, uz pomoć zapadnih sila.

Vučić se nakon hitne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije obratio novinarima, rekavši da je Srbija poštovala sve bilateralne sporazume koji su postignuti uz pomoć EU.

– Interesantno je da su svi mediji u centralnoj Srbiji, Kosovu, ali i svjetski mediji željeli da nas upoznaju o tome kako Đurić nije poštovao procedure i nije odobren njegov ulazak na Kosovo. To je laž, jer obavještenje smo poslali 75 sati ranije, a za Đurića je bilo potrebno samo 24 sata ranije da obavijestimo. Ovdje se ne traže dozvole, a političari i mediji lažu da se traže dozvole, jer mi ne tražimo dozvolu nego šaljemo obavještenje – rekao je Vučić.

– Teroristi obučeni u policijske uniforme specijalnih jedinica nepostojeće države Kosovo hteli su da pokažu da mogu da zauzmu sjever Kosova. Upali su i tukli, te uhapsili Đurića, valjda zato jer im se ne sviđa šta on misli o njihovoj terorističkoj državi i ne slaže se da Kosovu treba priznati nezavisnost. Onda se ta banda terorista, koja je upala do zuba naoružana i napala goloruke ljude, slikala na ulicama. Htjeli su da poniženje izvedu do kraja, a ne znaju kako su jadni i mali ti teroristi koji su vukli ulicama Marka dok mu drugi teroristi zvižde. Svi koji su učestvovali u otmici Đurića i tukli Srbe odgovarat će pred vlastima Srbije. I dva lica srpske nacionalnosti koja su pomagala albanskim teroristima za otmicu Marka Đurića, svi će odgovarati Srbiji – rekao je Vučić.

O inicijative Srpske liste da napusti kosovsku vladu rekao je da “neće odlučivati umesto njih” i da je to na njima, ali da treba da odluče hladne glave. Predsjednik Srpske liste Goran Rakić saopćio je večeras da je ta lista usvojila inicijativu za napuštanje Vlade u Prištini. Rakić je rekao da “dijаlog u ovаkvim okolnostimа, kаdа se nа goloruk nаrod ide sа metkom u cijevi, kаdа se nа riječ ide kundаcimа i đonovimа čizаmа, dok se vrši institucionаlno nаsilje nаd grаđаnimа, nemа nikаkvog smislа”.

Vučić se obratio Srbima na sjeveru Kosova, pozvavši ih da budu mirni i spokojni.

– Albanski teroristi neće uspjeti da preduzmu ništa protiv njih, ni oni ni njihovi zapadni partneri. Srbija nikome neće da prijeti, ali neće ni dozvoliti nikome da uništi njen narod. Nikome nećemo dozvoliti da ugrozi sigurnost naših građana – rekao je Vučić.

Kazao je i da će “hladne glave” biti donesena odluka o tome da li će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, ponovivši da “Albanci lažu kada kažu da će biti formirana Zajednica srpskih općina”.

faktor.ba

Related posts