Vlada USK obezbijedila besplatne udžbenike za najmlađe osnovce

Predstavnici Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) danas su podijelili besplatne udžbenike učenicima prvih, drugih i trećih razreda osnovnih škola na području kantona. Tako je i na taj način obilježen početak nove školske godine u osnovnim i srednjim školama, u svih osam gradova i općina USK.
Inače, Skupština i Vlada Unsko-sanskog kantona za nabavku udžbenika osnovcima u prva tri razreda, osigurale su 250.000 KM. Federalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta izdvojilo je još 70.000 maraka za nabavku udžbenika i učenicima petih razreda iz socijalno ugroženih porodica.

– Željeli smo našim osnovcima uljepšati prvi školski dan. Baš kao i prošle godine, učenicima prvih, drugih i trećih razreda obezbijedili smo besplatne udžbenike. Također, uz pomoć Federalnog ministarstva obrazovanja uspjeli smo to uraditi i za učenike petih razreda iz socijalnih ugroženih porodica. Trudit ćemo se da to već iduće godine osiguramo i za veći broj učenika, sve dok ne dođemo do toga da udžbenici za sve osnovce budu besplatni – rekao je premijer Unsko–sanskog kantona Husein Rošić.

Broj upisanih prvačića u gradskim osnovnim školama ove je godine veći, u odnosu na prošlu. Međutim, zabrinjavajući je podatak da su određene područne škole u ruralnim područjima zatvorene, zbog malog broja upisanih učenika.

(Vijesti.ba / FENA)

Related posts