Više od 300 Bišćana ispred Bire poručilo migrantima: Idite kući, oslobodite Bihać

Foto: Klix.baFoto: Klix.ba

S druge strane ograde okupilo se oko 30-ak migranata koji ne razumiju šta se dešava i zbog čega im građani upućuju ove poruke.

Foto: Klix.baFoto: Klix.ba

Situacija je blago napeta i već se mogu čuti povici građana koji traže da se migranti izmjeste iz njihovog grada, ali i kantona ističući kako je Una njihova. Kako vrijeme prolazi povećava se broj građana.

Foto: Klix.baKako javlja reporter portala Klix.ba, građani su prvo ušli u kru Bire sa zastavicama na engleskom jeziku na kojim prozivaju i IOM da odu iz njihovog grada. Iz kruga ih je policija pomjerila ispred kapije kazavši im da je Bira privatni posjed i da ne mogu tu stajati.

Veliki broj policijskih službenika osigurava mjesto, a ovaj skup je izazvao i pažnju velikog broja medija koji prate dešavanja.

Ugovori IOM-a s Miralom i Birom danas ističu, a prema zaključcima Operativne grupe za rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu njima je zabranjeno produžavanje istog.

Također, za danas je najavljena blokada ova dva objekta, a migrantima je trebao biti dozvoljen izlazak samo ako budu htjeli ići prema granici, ali za sada ovaj objekat nije blokiran.

 Klix

Related posts