Više od 3.000 građana u centru Sarajeva zatražilo istinu za Dženana Memića

Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu u subotu održani deveti po redu protesti kroz koje porodica Dženana Memića nastoji još jednom potaknuti sistem da riješi slučaj Dženanove smrti koju porodica smatra ubistvom. Na trgu je bilo više od tri hiljade građana Sarajeva, uključujući i Banjalučane koji se bore za istinu u slučaju David Dragičević.

Podsjećamo da je Dženan Memić pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima umro dvije godine nakon incidenta u Velikoj aleji na Ilidži.

Asad Fočo, kućni prijatelj porodice Memić, najprije se obratio masi i ukazao je po ko zna koji put da je Dženan Memić bio izuzetan mladić, ali da ga je na kraju zadesila najtragičnija sudbina. Još jednom je ljude pozvao na otpor zulumu koji je postao pravilu u današnjem društvu.

Skupu se obratila i Dženanova sestra Arijana Memić koja je na ivici suza još jednom javno prozvala Alisu Mutap kao, kako kaže, glavnu odgovornu za smrt njenog brata. Ona je kazala kako je Alisa odvela njenog brata u smrt i postavila joj je nekoliko pitanja koja jasno aludiraju da Mutap sve zna, ali ne želi da progovori. Također, Arijana Memić je naglasila još jednom da medicinski nalazi suspendiranih ljekara jasno ukazuju da, kako kaže, Alisa Mutap nema amneziju i da je to samo predstava za masu.

Muriz Memić, Dženanov otac, još jednom je prozvao Dalidu Burzić kao glavnu odgovornu zašto još uvijek nije riješen slučaj. Osim nadležnih tužilaštava, Muriz Memić imenovao je i pripadnike MUP-a komesara Vahida Ćosića, Hasana Dupovca, Mirsada Dželilovića, Džafera Hrvata, Sabita Grebu, Nuriju Mehić, Ervina Mehmedagića, Admira Šalatu, Harisa Imamovića i Elmedina Konakovića kao glavne za skrivanje dokaza i najavio je podnošenje krivične prijave protiv njih.

Muriz Memić pozvao je sve građane na desete proteste kroz koje traži pravdu u slučaju smrti njegovog sina koji će biti održani 5. oktobra ispred BBI centra, a najavio je i moguće blokade.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je kako je ubistvo Dženana moglo biti riješeno u prva 24h. Svih devet osumnjičenih tužilaca pozvao je na bilo koju vrstu legalnog duela i poručio im je da pruže ruku pobjedniku i da se povuku. On je također kazao kako se ne bori za istinu, već da se bori protiv korupcije sistema koja će spriječiti nove zločine.

klix.ba

Related posts