Veliki protesti za Davida 7. jula u Banja Luci: Porodica Memić pružit će podršku

U Banja Luci će 7. jula biti održani veliki protesti koje organizuje otac ubijenog mladića Davida Dragičevića i grupa Pravda za Davida.

Davidov otac Davor kazao je da očekuje veliki broj ljudi i to ne samo Banjalučana, već i iz cijele BiH. Svoj dolazak najavila je porodica Memić. Potvrdio je to za agenciju Patria Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića čija smrt ni nakon više od dvije godine nije rasvijetljena, a suđenje za saobraćajnu nesreću privodi se kraju. Porodica od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, a ne da je udaren kombijem kako to predstavlja Tužilaštvo KS.

– Otići ćemo da podržimo Davora u borbi za istinu. U stalnom smo kontaktu i tu smo jedan za drugog. Mi svoju borbu vodimo više od dvije godine, ali uspjet ćemo dokazati šta se dogodilo mom sinu – kazao je Memić.

Dragičević je ranije kazao da ukoliko do izbora se ne riješi ubistvo njegovog sina Davida, izbora neće biti. On je naveo da će to biti isključivo mirnim putem, a nikako revolucijama.

– Očekujem da sve prođe mirno i dostojanstveno – kazao je Dragičević.

Dragičević je u Okružno javno tužilaštvo Banja Luka predao više stotina tužbi za ubistvo svog sina. On traži da tužilaštvo konačno kvalifikuje Davidovu smrt kao ubistvo, te da se otkriju svi oni koji su učestvovali u sakrivanju dokaza i spriječavanju otkrivanja istine.

I Anketni odbor koji je formiran odlukom NS RS utvrdio je brojne propuste nadležnih organa, a uskoro će biti upućen na usvajanje u Narodnu skupštinu.

I dok traje borba Davora Dragičevića, protiv njega je podnesena tužba za klevetu koju su podnijeli ministar MUP RS Dragan Lukač, direktor Policije RS Darko Ćulum i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darko Ilić tražeći 24.000 KM.

Podsjećamo, 21-godišnji David Dragičević nestao je 18. marta, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta. Njegov otac tvrdi da je u Davidovu smrt direktno uključen policijski vrh koji je učinio sve da se sakrije istina i proglasi da je David izvršio samoubistvo.

Na Trgu Krajine već 74 dana održavaju se mirni protesti na kojima okupljeni traže istinu i pravdu za Davida.

Related posts