Veliki požar progutao Hametovu pijacu u Tuzli

Veliki požar zahvato je noćas objekt buvlje pijace u Tuzli, poznate kao Hametova pijaca. Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Profesionalne vatrogasne brigade (PVB) Tuzla, požar se dogodio 45 minuta poslije ponoći, a vatrogasci su se s vatrenom stihijom borili nekoliko sati.
Požar kakav se ne pamti u Tuzli zahvatio je veliku površinu pijace, a deset vatrogasaca sa četiri vozila vatrenu stihiju uspjeli su obuzdati jutros oko 5:30 sati.

“Vatrogasne ekipe su na teren stigle za okvirno pet minuta. Bilo je izuzetno teško prići samom centru požara zbog velike temperature i isijavanja. Velikim naporima uspjeli smo spriječiti širenje požara, a nakon što smo ugasili vatru prešli smo na jednu kombinovanu verziju kako bismo spasili ono što nije izgorjelo”, kazao je za Klix.ba Željko Stojanović, starješina smjene PVB Tuzla, te dodao da je vatra zahvatila blizu 100 štandova.

Na svu sreću povrijeđenih nije bilo, a Stojanović ističe da se o uzrocima požara još uvijek ne može govoriti.

“Vrlo teško i rano je govoriti o tome. Na Hametovoj pijaci nema struje te ne možemo reći da je riječ o problemu vezanom za elektroinstalaciju”, naglasio je on.

Također, rano je govoriti i o nastaloj materijalnoj šteti, a prve projekcije govore da je riječ o višemilionskom gubitku.

Zgarište jutros osiguravaju policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

U neposrednoj blizini pijace okupili su se i vlasnici štandova koji s nevjericom gledaju mjesto na kojem su godinama sebi i svojim porodicama osiguravali egzistenciju.

Related posts