Velika Kladuša: „Čutina lubenica“ i ove godine kvalitetom bez konkurencije

Visoke ljetne temperature najbolje se podnose uz pravu domaću lubenicu. Takvu već punih 20 godina uzgaja Mehmed Čuturić iz velikokladuškog naselja Grabovac. U tome mu uveliko pomaže njegova porodica koju smo svake godine posjećivali zbog dobrog glasa o kvaliteti domaće lubenice. Dugogodišnja tradicija i znanje stopljeno je u jednu formulu uzgoja koja je Mehmeda učinila poznatim proizvođačem „Čutine lubenice“.

Zanimljivo je da bez obzira na trend odlazaka, ove godine je proširena proizvodnja lubenice. Pored toga, Mehmed je ostao dosljedan uzgoju malina, bez obzira što ovu poljoprivrednu kulturu u zadnje vrijeme pogađaju loši uslovi oko otkupa.

Prema Mehmedovim riječima i ove godine količinski očekuje preko 20 tona domaće poslastice, što ga izdvaja kao najvećeg proizvođača lubenice na području općine Velika Kladuša. Iako je bilo najavljeno da će se po prvi put lubenica dostavljati u specijalnom i prilagođenom vozilu u bojama lubenice, ipak zbog posla, njegov sin Elvedin nije stigao pripremiti vozilo za novu sezonu. Kako Mehmed kaže, lubenica će biti još nekih desetak dana, s toga požurite i osvježite se u ljetnom periodu uz pravu domaću lubenicu.

Related posts