Vatra proždire "svjetska pluća": U sedam dana 9.500 požara u prašumi Amazona

Amazona gori, iz najveće svjetske prašume uzdiže se dim koji je vidljiv iz svemira, alarmiraju zapadni mediji. Dim je prekrio Sao Paulo, milionski brazilski grad udaljen više od 2.000 kilometara.

Pluća svijeta opasno su ugrožena, ove je godine registrirano 73.000 požara, prenosi Reuters.

Broj požara povećan je za čak 84 posto u odnosu na prošlu godinu, tvrde naučnici Brazilskog nacionalnog instituta za istraživanje svemira (INPE). Samo od prošlog četvrtka zabilježeno je 9.500 novih požara.

Ogromni oblak dima prekrio je u ponedjeljak Sao Paulo.

– Bilo je kao da se dan pretvorio u noć, ispričao je Gianvitor Dias za BBC.

Vanredno stanje

Američka svemirska agencija NASA prošle sedmice objavila je fotografiju požara u Amazonu iz svemira. Više zračnih luka obustavilo je letove zbog loše vidljivosti, u brazilskoj saveznoj državi Amazoni od prošlog mjeseca na snazi je izvanredno stanje.

Satelitske snimke pokazuju požare u brazilskim saveznim državama Amazona, Roraima, Rondonia, Para i Mato Grosso, prenosi američki ABC. Gori i u susjednom Paragvaju i Boliviji. INPE mjeri broj požara od 2013: najgore je bilo 2016. sa 68.000 požara u prvih osam mjeseci, no ova godina je nadmašila taj crni rekord.

Ljetni požari samo su posljednji argument u lavini napada na brazilskog desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara, kojeg mnogi optužuju da u ime ljudi koji su mu pomogli da dođe na vlast u januaru odobrava masovno uništavanje prašume.

Međutim, on je za ovu kataklizmu mrtav-hladan optužio nevladine organizacije.

– Sve ukazuje da su oni podmetnuli požare kako bi me osramotili zato što sam im uskratio novac, rekao je Bolsonaro kojeg su novinari odmah upitali ima li dokaze za te tvrdnje.

– Ne, nije postojao neki pisani plan za takvo zlodjelo.

Za Bolsonara su inače glasali mali poljoprivrednici i veliki agrobiznismeni, od kojih su mnogi uvjereni da su ekološke mjere na području Amazone pretjerane. Bolsonara mnogi nazivaju tropskim Trumpom, a poput američkog predsjednika dosljedan je u provedbi svoje politike, bez obzira na kritike.

Ekolozi i aktivisti za zaštitu prirode kritiziraju Bolsonara da se njegovim dolaskom na vlast Amazona počela intenzivnije zloupotrebljavati. Satelitske snimke pokazuju da se svake minute izgubi komad prašume veličine nogometnog igrališta, upozoravali su ekolozi prije mjesec dana, prije velikih požara.

Bolsonara zbog toga zovu Captain Chainsaw, Kapetan motorna pila: samo u lipnju je uništeno 60 posto više prašume nego što se to dogodilo godinu dana ranije, dok Bolsonaro još nije bio na vlasti. “Zvali su me Kapetan motorna pila. Sad sam Nero, crni, čovjek koji je zapalio Amazonu”, ruga se Bolsonaro svojim kritičarima.

Kriv je čovjek

Amazona se smanjuje masovnim odobravanjem dozvola šumarima, farmerima, rudnicima i drugim poduzetnicima koji krče šumu i protjeruju preostalo domorodačko stanovništvo. Šuma je suha jer nema kiše, ali za veliki broj požara kriv je čovjek, seljaci potpaljuju šumu kako bi proširili pašnjake za svoju stoku. “Nema ničeg abnormalnog u ovogodišnjim klimatskim uvjetima ili u količini kiše na području Amazone, koja je samo malo ispod prosječne”, izjavio je znanstvenik Inpe instituta Alberto Setzer za Reuters. Suša stvara dobre uvjete za širenje požara, no uzrok požara najčešće je čovjek.

Kao najveća svjetska prašuma, Amazona se naziva plućima svijeta. Brazilska prašuma ogromno je skladište ugljika koji usporava proces globalnog zagrijavanja. Lišće apsorbira velike količine ugljičnog dioksida koji bi inače bio ispušten u atmosferu i tako pridonio globalnom zagrijavanju.

Osim toga, ogromna prašuma stanište je za tri milijuna biljaka i životinja, kao i za milijun pripadnika starosjedilačkih plemena. Amazona se smatra najbogatijim staništem na svijetu, gdje živi možda desetina svih svjetskih biljaka i životinja.

Related posts