Uskoro i u Bihaću: Željeznice FBiH planiraju u najskorije vrijeme povezati Sarajevo sa Bihaćem

Prije tačno godinu dana, 26.9.2016. godine, Željeznice FBiH su uvele u saobraćaj prvu Talgo garnituru savremenog “BH voza” na relaciji Sarajevo – Doboj – Sarajevo. Od tada do danas broj putnika raste iz dana u dan.

Otvaranjem linja prema jugu 8.6.2017. godine, Željeznice FBiH su “BH vozom” ponovo povezale Sarajevo i Čapljinu, a 15.6.2017. godine na ovoj relaciji uveden je sezonski brzi “BH voz” sa ugovorenim autobuskim vezama prema Neumu i Makarskoj. Također, ponovo je uspostavljena linija Sarajevo – Banja Luka, 1.8.2017. godine i Tuzla je prvi put povezana željezničkim saobraćajem sa ova dva grada.

Uvođenjem u saobraćaj ovih visokokvalitetnih savremenih vozova, putnički saobraćaj Željeznica FBiH doživio je pravu ekspanziju. Putnici su prepoznali kvalitet, povoljne cijene, vrhunsku udobnost i ljubaznost osoblja Željeznica FBiH.

Prvi pokazatelj da su Željeznice FBiH napravile pravi potez uvođenjem ovih vozova u saobraćaj bio je kad su 1.7.2017. godine, zbog izuzetno velikog broja zainteresiranih putnika i rasprodanih karata, morale uvesti duplu garnituru “BH voza” prema jugu. Povodom održavanja Svjetskog prvenstva u skokovima, koje se 16.9.2017. godine održavalo u Mostaru, Željeznice FBiH su pored redovne linije u saobraćaj uvele još tri posebne kompozicije “BH voza” jer se tog dana za Mostar tražila karta više.

Cijeneći potrebe korisnika naših usluga, Željeznice FBiH planiraju u najskorije vrijeme povezati Sarajevo sa Bihaćem. U tom cilju već su poduzete određene aktivnosti, u vezi prije svega sa elektrifikacijom jednog dijela “Unske pruge” nakon čega će se steći uvjeti da se Sarajevo i Bihać povežu “BH vozom”. To bi značilo ispunjenje jednog od strateških ciljeva ŽFBiH – da željezničkim i putničkim saobraćajem uvežemo sve veće bh. gradove.

U protekloj godini , Željeznice FBiH su redovnim i posebnim “BH vozovima” prevezle oko 100.000 putnika, što predstavlja povećanje od 32 posto, a za duplo smo povećali prihod od naplate karata u putničkom saobraćaju.

Korisnicima naših usluga zahvaljujemo na povjerenju i uložit ćemo maksimalne napore da kvalitet naših usluga podignemo na još viši nivo, a sve u skladu sa njihovim zahtjevima i potrebama. S ciljem što efikasnijeg poslovanja, ŽFBiH će vrlo skoro uvesti prodaju karata putem interneta, što će bitno smanjiti gužve na šalterima i omogućiti kvalitetniju uslugu.

Pozivamo sve zainteresirane organizacije, kompanije, škole, kulturne i sportske ustanove i druge institucije da koriste naše usluge, zato što Željeznice FBiH raspolažu najsavremenijim putničkim kapacitetima i imaju mogućnost da sve putnike prevezu na željenu destinaciju u BiH po evropskim standardima, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.

Related posts