Uskoro do Štrbačkog buka asfaltiranim putem

Prema najavama, put prema najatraktivnijem dijelu Nacionalnog parka Una – Štrbačkom buku, koji je trenutno u rangu s makadamskim, početkom iduće građevinske sezone mogao bi napokon dobiti asfaltne obrise, potvrđeno je na današnjoj sjednici Vlade USK-a.

Programom utroška sredstava za Nacionalni park Una izdvojeno je 800.000 maraka za rekonstrukciju puta prema Štrbačkom putu, te su stvorene formalno-pravne pretpostavke kako bi se krenulo ka realizaciji plana na koji turistički radnici čekaju godinama.

– Sredstva za Nacionalni park su došla iz federalnih grantova i Ministarstvo finansija ima ta sredstva na računu. Ta sredstva nisu sporna jer su namjenska sredstva i došla su u te svrhe – kaže ministrica finansija USK-a Zlatka Šepić.

Danas usvojenom odlukom u Kanotnalnoj vladi kažu da će već početkom naredne sedmice 800.000 maraka biti uplaćeno na račun Nacionalnog parka Una.

– Pošto su u fazi izrade projektne dokumentacije, već početkom iduće godine, kad krene građevinska sezona, ili možda već sada, raspišu javni tender da se može krenuti u implementaciju rekonstrukcije puta prema Štrbačkom buku – navodi premijer USK-a Husein Rošić.

Na sjednici je usvojen Zakon o administrativnim taksama, koji po procjeni Ministarstva finansija na godišnjem nivou puni budžet za više od million i po maraka. Također, usvojen je i Prijedlog zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, a javna rasprava o ovom održana je još u martu ove godine.

– Bilo je nekih primjedbi tehničke prirode na ovaj zakon, ali je ovo prijedlog zakona o osnovnom obrazovanju i na Skupštini će biti mogućnosti ulaganja nekih amandmana ili nekih izmjena – istakao je ministar obrazovanja USK-a Muhamed Ramić.

Zasad je sigurno da do kraja mandata neće biti sjednice Skupštine USK-a, pa je realno očekivati da će se sa implementacijom izmjena Zakona o obrazovanju moći krenuti tek od naredne školske godine.

federalna.ba

Related posts