USK: Krajem ove i početkom naredne godine novi kolektivni ugovori za obrazovanje i policiju

Nakon Sindikata doktora i stomatologa USK, stekli su se uvjeti i za sklapanje kolektivnog ugovora za uposlene u obrazovanju i u policiji.

Pregovarački timovi Vlade i Sindikata obrazovanja usaglasili su većinu pitanja u vezi odredbi kolektivnog ugovora, a do njegovog potpisivanja, saznajemo u Sindikatu, moglo bi doći iduće sedmice.Početkom iduće godine Vlada bi trebala potpisati kolektivni ugovor i sa Sindikatom Policije USK-a.Namjera obje strane u pregovorima je usaglasiti ga početkom januara, kako se ne bi morao produžavati tokom godine, što je bio slučaj sa trenutno važećim.Formirane su radne grupe koje usaglašavju posljednje detalje ugovora. Za razliku od postojećeg, socijalna komponenta biti će više zastupljena u novom. Kako nam je kazao Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata Policije USK, predviđena su veća izdvajanja za pomoć u slučaju bolesti.

Policijski sindikat jedan je od rijetkih, ističe premijer USK, koji ima razumijevanja za stanje u budžetu. U njima vide dobrog i socijalno osjetljivog partnera, s kojim se oko svih pitanja lako dolazi do kompromisa.

Rošić dodaje da je na pomolu je konačan dogovor i sa sindikatima obrazovanja.Većina posla je urađena, a preostali su tehnički detalji.

Navode premijera potvrdili su nam i u Sindikatu. Ove sedmice čekaju na izjašnjavanje svojih članica o sadržaju teksta kolektivnog ugovora. Već naredne trebao bi uslijediti čin potpisivanja kolektivnog ugovora za usposlene u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju USK-a, piše rtvusk.ba.

Related posts