Graničnim policajcima na istočnoj granici pridružuju se policajci MUP RS i Brčko distrikta

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, zamjenik direktora Fahrudin Halać i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Slobodan Krstić danas su u Glavnom uredu u Sarajevu sastali se s rukovodiocima osnovnih i jedinica Granične policije pod čijom nadležnošću su područja s najvećim pritiskom migranata iz pravca Srbije i Crne Gore.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji konstantnog priliva migranata na područjima u nadležnosti terenskih ureda GPBiH: Istok sa sjedištem u Višegradu, Sjeveroistok sa sjedištem u Bijeljini i Jug sa sjedištem u Čapljini, koja iziskuje još efikasnije pojačane mjere koje se na granici realiziraju od oktobra 2017.

U skladu sa zaključcima Vijeća ministara BiH i Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH to podrazumijeva da će policijski službenici Granične policije BiH poduzeti sve neophodne zakonske mjere u cilju sprečavanja ulaska migranata iz pravca Srbije i Crne Gore u BiH. Sastanak je upriličen i u cilju dogovaranja novih modaliteta sprečavanja ilegalnih ulazaka.

Direktor Zoran Galić istaknuo je da zahtijeva veću fleksibilnost timova na terenu, zbog činjenice da migranti u sve kraćem vremenskom periodu pronalaze nove pravce kretanja: šumske i teško prohodne puteve, brdovita područja pa čak i rijeku. Dodao je da je svjestan da je devetomjesečno poduzimanje pojačanih mjera, uz značajan kadrovski manjak, gotovo iscrpilo ljudske i materijalno-tehničke kapacitete ove policijske agencije, ali da se situacija s povećanim brojem migranata ne smiruje zbog čega se nastavlja maksimalno korištenje svih raspoloživih resursa.

Na sastanku je zaključeno da je u prethodnom periodu najveći procenat migranata odvraćeno ili otkriveno na istočnom dijelu granice zbog čega su pripadnicima GPBiH pridruženi policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

Najavljeno je da će od 20. juna 2018. godine nadzor graničnog pojasa na istoku Bosne i Hercegovine pod nadležnošću i u saradnji s pripadnicima GPBiH obavljati i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko distrikta BiH. Zoran Galić dodao je da insistira na boljoj organizaciji i koordinaciji na terenu, osobito s kolegama iz lokalnih policijskih uprava i stanica.

Uz navedeno, zaključio je da od glavnih inspektora, načelnika terenskih ureda, očekuje potpunu odgovornost za stanje ilegalnih migracija na području pod nadležnošću njihove organizacijske jedinice i maksimalan angažman u cilju sprečavanja ove pojave.

Sastanku su prisustvovali načelnici: Kabineta direktora, Radiša Samardžija, Uprave za operacije, Predrag Radojčić, Centralnog istražnog ureda, Semir Pašanbegović, Uprave za administraciju, Mustafa Ovčina, Ureda za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu, Vladimir Popović, Terenskog ureda Jug Robert Perić i Terenskog ureda Istok Nermin Mrkaljević. Uz navedene prisustvovali su i pomoćnik načelnika Terenskog ureda Sjeveroistok, Drago Zovko, te komandiri jedinica granične policije: Višegrad – Zoran Stupić, Zvornik – Mirel Imamović, Trebinje – Aleksandar Krsmanović, Hum -Fuad Đozo i Bijeljina – Jovan Raić.

Related posts