Urednica u beogradskom listu Danas: Vučić ide u NATO, zato se spinuje Izetbegovićeva izjava u Srbiji

Izmišljena izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova će, kazao je danas u Beogradu predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

– Taj intervju komplikuje mnogo toga u regionu – rekao je Vučić, dodavši da bi on, da je rekao kako treba priznati nezavisnost Republike Srpske (RS), završio u Hagu.

Srbijanska novinska agencija Tanjug je u pisanoj formi prenijela intervju dat za Deutsche Welle, a u okviru izvještaja su objavili i izmišljenu izjavu o navodnoj najavi priznanja Kosova. Bez obzira što Izetbegović nije dao izjavu koju je Tanjug objavio, srbijanski mediji i mediji iz Republike Srpske (RS) su, gotovo pa bez izuzetka, prenijeli tu informaciju.

U Srbiji je tim povodom najavljena i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, a tamošnji zvaničnici se utrkuju sa osudama izmišljene izjave. Vučić istovremeno najavljuje da će “srpski odgovor uslijediti za nekoliko dana”.

Ovakve situacije, smatra urednica u beogradskom dnevnom listu Danas Jasmina Lukač, su nešto već viđeno u srbijanskoj javnosti.

– Ovo nije prvi put da se pogrešno prenose izjave, da im se mijenja kontekst, a i da im se pripisuje značenje koje te izjave izvorno nisu imale. Ja, koliko sam vidjela, kolega Bahri Cani, koji je jedno vrijeme radio u Beogradu, je radio taj razgovor sa gospodinom Izetbegovićem i cijela intonacija i ton tog razgovora nisu takvi kao što su mainstream mediji u Beogradu prenijeli. To nije neka nova situacija, ali je to ono što je strašno i pogrešno jer se te situacije ponavljaju, a u nekom političkom momentu one mogu biti eksplozivne i mogu da ozbiljno naruše stabilnost regiona – kazala je Lukač u razgovoru za Faktor.

Pozadina cijele priče, smatra ona, ne leži u nadolazećoj presudi Ratku Mladiću ili definiranju granica između dviju država već u posjeti Aleksandra Vučića sjedištu NATO-a u Briselu, koja je zakazana za 15. novembar.

– Kad god predsjednik ima neku takvu vrstu razgovora sa zapadnim zvaničnicima, njemu je jako potrebno da kod svog biračkog tijela stvori neki utisak da je to jedan težak momenat u kojem on vuče neke patriotske poteze. U tom smislu su mainstream i provladini mediji tako iskrivili izjavu Bakira Izetbegovića, u kontekstu nekog pravljenja balansa te Vučićeve posjete Briselu. To se sve desi na nekom dnevnom nivou, onda predsjednik Srbije izađe i da pomirljive izjave i onda se možda dogodi neka posjeta, kao što je najavljena posjeta Izetbegovića i druga dva člana Predsjedništva BiH Beogradu 6. i 7. decembra, a zatim se nastoji da se priča usmjeri u drugom pravcu – pojašnjava Lukač.

Iako je drugi član Predsjedništva BiH Dragan Čović samo nekoliko dana ranije u intervjuu za isti medij iznio gotovo identičan stav po pitanju priznavanja Kosova, ta izjava, za razliku od Izetbegovićeve, nije izazvala nikakve reakcije.

– Tad nije bio politički momenat koji je bitan za propagandnu priču Srpske napredne stranke. Tog dana, odnosno narednih dana, niko od naših zvaničnika nije putovao u NATO i nije bilo potrebe da se balansira na taj način. Mislim da je sve to usmjereno na domaće javno mnijenje i da to nije poruka za Sarajevo. Mislim da niko ovdje ne radi ozbiljno na destabilizaciji regiona i da niko ozbiljno ne namjerava da pravi neke nove sukobe, da se napetost održava samo u toj medijskoj i prihološkoj ravni. Problem je što, kad se takva napetost održava, to zaista može da izmakne kontroli – zaključuje naša sagovornica.

Related posts