Uprkos migracijama stanovništva iz Krajine, trend upisa djece u vrtiće u porastu

Uprkos sve češćim odlascima građana i cijelih porodica iz Unsko-sanskog kantona u potrazi za boljim životom, trend upisa djece u predškolske ustanove je u porastu, a razlog je taj što velik broj građana iz ruralnih i prigradskih sredina doseljava u središte grada. U posljednjih par godina zabilježen je određen rast broja upisane djece u predškolske ustanove, a ove godine u predškolske ustanove upisano je 40 više u odnosu na prethodnu godinu, kažu u Pedagoškom zavodu USK-a.

Na području Unsko-sanskog kantona djeluje 18 predškolskih ustanova, 8 javnih i 10 privatnih, čiji odgajatelji najmlađoj populaciji pružaju kvalitetan predškolski odgoj i obrazovanje. Unutar ovih ustanova djeca se socijaliziraju, druže sa svojim vršnjacima i uče kroz igru, što će im kasnije biti od koristi kada nakon upisa u prvi razred osnovne škole budu savladavali nastavno gradivo.

Zehida Goretić, direktorica JU Dječiji vrtić Bihać kaže kako se broj upisane djece u predškolske ustanove nije smanjio iako su roditelji nekih mališana već najavili svoj odlazak iz USK-a. Vlada USK-a još nije usvojila zakonsko rješenje kojim bi predškolski odgoj i obrazovanje bili obavezni. Goretić naglašava kako su popunjeni i kapaciteti privatnih predškolskih ustanova a trend povećanja broja upisane djece je zadržan. Kaže, djece imaju ali nemaju zaposlenika. A obavezan predškolski odgoj i obrazovanje bi svakako trebalo uvesti, smatra. I roditelji smatraju kako bi pohađanje nastave predškolskog odgoja i obrazovanja, njihovoj djeci bilo iznimno korisno.

rtvusk.ba

Related posts