Uposlenici Doma zdravlja u Bihaću održali štrajk upozorenja, traže bolje uslove za rad

Sindikati doktora medicine i stomatologije, te nezavisnih zdravstvenih radnika u Domu zdravlja Bihać danas su i jednoiposatnim štrajkom upozorenja ukazali na neuslovnost i nesigurnost zgrade oštećene u prošlogodišnjem potresu.

Kako su istakli, nakon potresa 29. decembra, još uvijek nije ponuđeno konkretno rješenje kojim bi se riješio problem neuslovnosti objekta.

“Još uvijek nam nije ponuđeno konkretno rješenje, iako radimo u katastrofalnim uslovima i za nas i za pacijente. Odmah poslije potresa 29. decembra prošle godine i velike štete na našem objektu, organizirali smo se na sve moguće načine i sve do sada tolerirali takav način rada, međutim to predugo traje” izjavio je predsjednik strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Domu zdravlja Bihać Amel Okanović.

Službe Doma zdravlja u Bihać trenutno funkcionišu na šest radnih lokacija, a istaknuto je kako su neki svoj posao prinuđeni raditi u hodnicima oštećenog objekta.

Prema riječima zaposlenih, nemoguće je ispoštovati ni trenutne zdravstveno-epidemiološke mjere, s obzirom da u prostorijama od 16 kvadratnih metara ordiniraju po dva ljekara i medicinsko osoblje.

“Kada govorimo o sigurnosnom aspektu, dovoljno je da vidite ispucale zidove i pretrpljenu štetu. Laboratorija nam je u hodniku, po tri stomatologa rade na jednoj stolici, a da ne govorim da u ovakvim uslovima nekada imamo više od 100 pacijenata u tim hodnicima, koji su sada i ordinacije. Mnogi su nas u prethodnom periodu posjetili i obećavali, međutim još niko ništa konkretno nije uradio” riječi su predsjednika Sindikata nezavisnih zdravstvenih radnika u Domu zdravlja Bihać Ekrem Tutić

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović traži razumijevanje i pomoć članova sindikata, jer je nemoguće, kako kaže, naći potpuno zadovoljavajuće rješenje u ovako kratkom vremenskom roku.

“Prije četiri dana je potpisan ugovor za izradu detaljne analize trenutačnog stanja objekta, nakon koje ćemo definitivno znati da li ćemo obnavljati ovaj, ili ćemo eventualno graditi novu zgradu. Rok za to je 45 dana. Stigle su nam i tri ponude vlasnika objekata, koji bi mogli biti privremeno rješenje, međutim i to je dugotrajan proces. Prvo bi trebalo raspisati javni poziv, a nakon toga, eventualni objekat prilagoditi potrebama bihaćkog doma zdravlja. Znam da su uslovi za rad teški i u potpunosti razumijem mnoge od ovih zahtjeva, ali samo nam je potrebno malo strpljenja, vremena i razumijevanja” dodala je Ćemalović.

Predstavnici sindikata i zaposleni u Domu zdravlja Bihać insistiraju na konkretnim potezima, kojima će im se u što skorije vrijeme obezbijediti siguran i adekvatan prostor za rad, odnosno mogućnosti za nesmetano pružanje zdravstvenih usluga građanima Bihaća.

Izvor: krupljani.ba

Related posts