Umjetnik iz Cazina čiji su radovi iznimno popularni na društvenim mrežama

Ismar Ružnić je mladi iznimno talentovani umjetnik iz Cazina koji se svojim radovima proslavio na društvenim mrežama. Trenutno je student završne godine na akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a u razgovoru za bosanski.com govori o svojim počecima, najvažnijim radovima i ciljevima.

Ismar je svoj talenat otkrio vrlo rano, još u osnovnoj školi na općinskom takmičenju.

– Na općinskom takmičenju sam osvojio prvo mjesto, i taj osjećaj ponosa koji se javi nakon sto neko prizna tvoj trud i rad, naročito prema nečemu sto voliš, me potaknuo da se još vise trudim i posvetim crtanju. Imao sam 12, ili 13 godina, ali slobodno mogu reći da nakon toga nisam prestao crtati niti to planiram. Jednostavno to je postalo sastavni dio mene, nešto sto me čini osobom koja jesam.

Kao svoje likovne uzore ističe poznata slikarska imena kao što su Rembrandt, Da Vinci ili Picasso, ipak ističe da je nemoguće izdvojiti samo nekoliko umjetnika.

– Svaki slikarski period iznjedrio je velika umjetnička imena, tako da je jako teško izdvojiti samo par osoba. fasciniraju me imena koja su pokrenula novi pravac, koja su stvorila nove ideje, načine razmišljanja i crtanja koja do tad nisu bila ni zamišljena, a kamoli viđena. To su djela velikih umjetnika poput Rembrandta, Delacroixa, Da Vincija, Moneta, Picassa. No i mnogi drugi koji dolaze iz različitih perioda, različitih socijalnih statusa i društvenih okolnosti, ali svi imaju nešto zajedničko a to je da nam daju mogućnost da od njih nešto naučimo kako bismo pronašli svoj vlastiti likovni izraz.

Ismar ističe da je umjetnost za njega životni poziv, a nikako samo hobi.

– Na umjetnost svakako gledam kao na životni poziv, te sam vrlo zahvalan svojim roditeljima i svima ostalima koji su me podržali da nastavim školovanje u tom pravcu i da radim ono što volim. U vremenu u kojem se nalazimo postoji milion mogućnosti koje se javljaju sa svih strana i daju nam šansu da iskoristimo svaki aspekt života. Tako i u umjetnosti smatram da se ne trebam ograničavati samo na klasično slikarstvo, već da vrijeme u kojem živim zahtijeva od mene, a i svakog od nas da iskorištava kombinuje i upotrebljava sve dostupne medije kako bi se izrazili ili pronašli.

Velik dio njegovog umjetničkog izraza sačinjavaju druge forme osim slikarstva.

– Kao što su ljudi koji me prate na društvenim mrežama mogli primjetiti, ja se takođe bavim fotografijom, videom, grafičkim dizajnom i digitalnim crtanjem s kojim se javlja bezbroj mogućnosti za iskazivanje mišljenja, emocija kao i za samu zabavu.

Posebno je ponosan na svoj maturski rad iz srednje škole, koju je inače završio za učenik generacije.

– Svi moji radovi su mi jako dragi, no posebno sam ponosan na maturski rad iz srednje škole kojem sam posvetio više mjeseci rada. Ipak smatram da svaki rad priča svoju priču i ima određenu emociju iza sebe. Uvijek mi je lijepo prisjetiti se nekih ranijih radova, nekad da vidim gdje sam napredovao a nekad da vidim gdje ne trebam mijenjati način rada. Jer jedino upoređivanjem starih i novih radova može se vidjeti stvarni napredak i promjena. Volim eksperimentirati i smatram da se i dalje tražim u ovome svemu, tako da mi to poređenje uvijek mnogo znači da vidim koliko sam napredovao.

Kao planove za budućnost ističe želju da radi ono što voli, a to je upravo umjetnost.

– Mislim da skoro svi težimo tomu a to je da radim ono što volim i živim od toga. Naizgled jako jednostavan, a u suštini vrlo komplikovan koncept. No to je ono za što se u životu treba boriti.

Ismara možete pratiti na njegovim stranicama:

Facebook: facebook.com/ismar.ruznic
Instagram: instagram.com/ismar.ruznic
www.ismart.ba

Related posts