Ukinuta presuda za zločin u Sanskom Mostu

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je presudu Goranu, Miloradu i Ranku Mrđi, te Miletu Kokotu za ratni zločin počinjen na području Sanskog Mosta i odlučilo da im ponovno sudi.

Prvostepenom presudom osuđeni su ukupno na 32 godine zatvora, dok je Ranko Mrđa oslobođen optužbe. Goran Mrđa je osuđen na 14 godina zatvora za ubistvo Hasiba Velića, silovanje i druga nečovječna djela, a Milorad Mrđa osuđen je na osam godina zatvora za silovanje počinjeno na području općine Sanski Most, te nečovječno postupanje.

Mile Kokot je osuđen na deset godina zatvora za ubistvo Tahira Cerića, 25. jula 1992. u selu Fajtovci.

Protiv oslobađajućeg dijela presude žalbu je izjavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, zbog, kako je navedeno, bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tužilaštvo je zatražilo da se oslobađajući dijelovi presude preinače, te optuženi osude.

Branioci optuženih također su izjavili žalbe, zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te odluke u krivičnopravnoj sankciji i imovinskopravnom zahtjevu. Zatražili su da prvostepena presuda bude preinačena, a njihovi branjenici oslobođeni.

Related posts