U Velikoj Kladuši obilježena 25. godišnjica formiranja 5. Korpusa Armije RBiH

Simboličnom šetnjom ulicama grada, učenjem fatihe i polaganjem cvijeća ispred šehidskog turbeta poginulim borcima ARBiH, danas je u Velikoj Kladuši obilježena 25. godišnjica formiranja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U haremu Gradske džamije cvijeće su položile brojne delegacije vlasti i boračkih udruženja, nakon čega su upriličena obraćanja.

“Okupili smo se ovdje da uđemo u historiju, kao što je rekao general Dudaković. Odajemo počast najboljim sinovima Bosne i Hercegovine i Velike Kladuše i ovih dana činimo to širom našeg kantona. Kladušani su ginuli i za Kladušu, ali i za Petrovac, Ključ i druge krajeve u BiH”, rekao je Miljković.

Prisutnima su se, između ostalih, obratili i premijer USK Husein Rošić, kao i ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi USK Dževad Malkoč. Nakon obraćanja, okupljeni su prošetali Gradskim parkom i uputili u prostorije Starog grada Velika Kladuša, gdje je održan historijski čas.

Peti korpus Armije RBiH bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji BiH, a odlukom Predsjedništva BiH formiran je 21. oktobra 1992. godine, na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, odnosno Cazinske krajine. Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je skoro kompletnu Krajinu.

Tokom cijelog rata, korpus je djelovao u vrlo teškim uslovima, u potpunom okruženju, suprostavljajući se dvostrukom, a u jednom periodu i trostrukom neprijatelju. Na dan formiranja, Peti korpus je u svom sastavu imao sedam brigada, a naredbom Predsjedništva BiH, njegovi komandanti tokom rata bili su generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

U povodu obilježavanja 25. godišnjice formiranja Petog korpusa, sutra će u Bihaću u dvorani Luke biti upriličena i svečana akademija.

Related posts