U USK-a očekuju više sredstava s federalnog nivoa

Posjeta premijera Unsko-sanskog kantona općini Ključ, opet je pokazala koliko i najmanje jedinice administrativnog upravljanja ovise o višim instancama vlasti, ne samo kantona već i Federacije. Prema riječima premijera Huseina Rošića, Budžet Federacije je skoro tri milijarde, a Unsko-sanski kanton je tu zastupljen samo sa dva miliona maraka.

Općina Ključ jedna je od nerazvijenijih u Federaciji BiH. Izlaz su donedavno vidjeli u pokretanju proizvodnje u Drvnoj industriji Sanica, ali Hamdo grupacija iz Katara je nedavno odustala od kupovine prijeratnog pokretača privrede u Ključu. Pored toga, infrastruktura je veoma loša.

“Put Sanica – Lanište, razumijem da je osam kilometara nemoguće da odjedanput asfaltirati, zbog količine novca koji imamo na raspolaganju, odnosno, Kantonalna direkcija cesta, ali u nekoliko dijelova taj put bi mogao da se modernizuje”, navodi ključki načelnik Nedžad Zukanović (SDP BiH).

Kanton ovoj općini duguje i oko tri miliona maraka, međutim, rješenje bi moglo biti u sukcesivnoj otplati glavnice od 1,2 miliona, ukoliko ključko Općinsko vijeće to prihvati. U Kantonalnoj vladi smatraju – i Federacija se mora uključiti u pomoć oporavku Ključa. Naime, na godišnjem nivou samo od indirektnih poreza Unsko-sanski kanton će biti zakinut za oko 20 miliona.

“Legalnim putevima borit ćemo se da vratimo ono samo što nam pripada. Ne tražimo da se nekome uzimaju sredstva i da se nama daju, nego samo ono što nam pripada”, poručuje premijer Rošić.

I ovaj put su se krajiške vlasti referirale na izjave federalnog premijera da iz ovog dijela BiH ne stižu kvalitetni kapitalni i infrastrukturni projekti.

“Nije logično da vama neko kaže da nemate nijednu kapitalnu investiciju, a mi već dva puta šaljemo preko 400 miliona investicija na našem kantonu, gdje u biti nema određenog sluha”, navodi Rošić.

Možda će ipak dva premijera iz iste stranke uspjeti dogovoriti u narednim danima, kada bi Unsko-sanski kanton trebao posjetiti federalni premijer Fadil Novalić. – piše federalna.ba

U USK-u očekuju više sredstava s federalnog nivoa

Posjeta premijera Unsko-sanskog kantona općini Ključ, opet je pokazala koliko i najmanje jedinice administrativnog upravljanja ovise o višim instancama vlasti, ne samo kantona već i Federacije. Prema riječima premijera Huseina Rošića, budžet Federacije je skoro tri milijarde, a Unsko-sanski kanton je tu zastupljen samo sa dva miliona maraka. Više na: www.federalna.ba/bhs/vijest/224238

Gepostet von federalna.ba am Mittwoch, 20. Dezember 2017

Related posts