U USK čak 40 ustanova za obrazovanje odraslih!

Ministarstvo obrazovanja USK planira uvesti više reda i kontrole u rad ustanova za obrazovanje i prekvalifikaciju odraslih koji djeluju na području ovog kantona.

Prema riječima predstavnice pomenutog ministarstva Albijane Trnavci, trenutno u Unsko-sanskom kantonu postoji 40 takvih ustanova kroz koje je u protekle četiri godine prošlo 6.700 osoba.

“Kada se radi o obrazovanju odraslih, tu postoji veliki broj problema, a najveći se ogleda u nepostojanju jedinstvenog informatičkog sistema koji bi pratio polaznike koji se upisuju i stiču znanja u takvim ustanovama”, kazala je Trnavci.

Prema njenim riječima, u narednom periodu planiraju se izmjene i dopune zakonskih propisa kojima se reguliše ova oblast s obzirom na široke mogućnosti raznih zloupotreba, uključujući i kupovinu diploma.

U proteklom periodu nekoliko pomenutih ustanova privremeno je bio zabranjen rad, te im je bilo naloženo da usklade svoje djelovanje sa zakonskim propisima. “Nažalost, moramo konstatovati kako aktuelni Zakon o obrazovanju odraslih osoba USK ima dosta nedorečenosti i pravnih praznina. Neke od ustanova koriste i zloupotrebljavaju takvo stanje”, istakla je Trnavci.

Ona je dodala kako se to posebno odnosi na predmete stranih jezika i informatike, koje neke od ustanova predstavljaju kao neformalno obrazovanje. Inače, kada je riječ o ustanovama za obrazovanje i prekvalifikaciju odraslih, najveći interes vlada za medicinsku struku, mašinstvo i strane jezike, s obzirom na da su planovi najvećeg broja polaznika vezani za osposobljavanje za ona zanimanja koja su tražena u inostranstvu.

/nezavisne.com

Related posts