U Bihaću zakazani protesti zbog migranata: Ovo je postao geto

Danas u 18 sati na Gradskom trgu u Bihaću biće održani protesti građana ovog grada koji traže hitno rješavanje migrantske krize, izmještanje ilegalnih migranata iz Bihaća i sprječavanje priliva novih ilegalnih migranata u Unsko-sanski kanton.

Kako je za Klix.ba kazao Sej Ramić, jedan od inicijatora događaja, situacija u Bihaću je “jako ozbiljna, gotovo alarmantna”.

“Unsko-sanski kanton, naročito grad Bihać je postao određena vrsta geta za migrante. Dnevno dolazi oko 200 migranata u naš grad. U avgustu ih je došlo 1.866, a 2.765 u septembru. U oktobru su dolasci još intenzivniji. Sada se uključio i talgo-voz koji ponajviše služi za prijevoz migranata iz Sarajeva do Bihaća, a Centrotrans je uveo autobuse na sprat. Čak naši putnici moraju moliti vozače da imaju mjesto za sjesti kada idu za Bihać. S druge strane, Centrotrans ne izdaje karte migrantima koji putuju iz Bihaća u Sarajevo, dok iz Sarajeva mogu regularno kupiti kartu, čak imaju prioritet u odnosu na domaće putnike”, kaže Ramić.

Kao da su u Vijećnici ili NP u Sarajevu

On je istakao da migranti imaju obaveznu rutu kretanja Sarajevo-Trnovo-Delijaš, međutim da gotovo svi dolaze u Bihać.

“Postoji ruta koja je određena, veće instance su uključene i veliki novac je u igri. Ovo je najveća trgovina ljudima u svijetu i to ljudima koji nemaju nikakvih identifikacionih dokumenata. Njima je istekao i onaj rok od 14 dana za podnošenje zahtjeva o iskazivanju namjere za azil i oni bi trebali biti deportovani u zemlje odakle su došli. Oni svi imaju mobitele i Bihać je ukucan na njihovom GPS-u. Neko im je to rekao i uzeo novac za to, a nama su došli migranti”, tvrdi Ramić.

On navodi da je cilj protesta spriječiti daljnje dolaske migranata u Bihać.

“Oni ne mogu boraviti u centru grada. To je isto kao kada bi živjeli u Vijećnici ili Narodnom pozorištu u Sarajevu. To je srce Sarajeva, dok su Borići pluća Bihaća. IOM čak želi sjeći drva u Borićima da bi postavio kontejnere za migrante, a bez saglasnosti Gradskog vijeća. Određuje se i nova lokacija za migrante, a niko ne pita građane i Gradsko vijeće”, dodaje.

Ramić tvrdi da se u proteklom periodu zabilježilo dosta problema u njihovom gradu, kao što su provale i krađe u privatnim objektima, kućama i školama.

“Sve se to dešava zbog njihove potpune slobode kretanja po gradu. Čak će građane ovog grada nadležne službe opomenuti kada borave na zelenim površinama, a njih neće, jer se, navodno, ne zna njihov identitet. Naši ljudi čekaju više od godinu dana vizu za Njemačku, a oni se bez dokumenata kreću gdje žele”, objašnjava.

Kriv je državni vrh

Na pitanje da li su za trenutnu situaciju u Bihaću krivi migranti ili neko drugi, Ramić ističe da je “kriv državni vrh, na čelu sa Ministarstvom sigurnosti”.

“Oni su inertni i ništa ne rade po ovom pitanju. IOM sve više preuzima ovlasti kada je u pitanju migrantska problematika, kao da oni vode grad Bihać, a ne mi. S druge strane, želim naglasiti da sam ja upoznao veliki broj migranata koji su fini i dobri ljudi. Svako od njih ima svoju priču i oni prolaze kroz različite probleme. No osnovna stvar koju treba naglasiti jeste da se tu ne radi o ljudima koji dolaze iz ratnih sukoba. Većina njih nisu izbjeglice, već se radi o mladićima od 18 do 30 godina, bez djevojaka, žena, sestara i porodice. U najvećem broju slučajeva, bježe od kriminala i loše situacije u svojim zemljama. No, njima nije mjesto u centru grada, već se moraju dislocirati, zatim sigurnosno smjestiti, kako bi se moglo pratiti njihovo ponašanje”, kazao je Ramić, dodajući za kraj da sutrašnje proteste podržava nekoliko udruženja iz grada Bihaća.

klix.ba

Related posts