U Bihaću više od 60 centimetara snijega, kolaps u saobraćaju

Veći dio Unsko-sanskog kantona bez struje je skoro cijeli dan, a pojedine opštine i bez vode zbog snježnog nevremena koje je zahvatilo ovo područje.

U Civilnoj zaštiti Unsko-sanskog kantona kažu da ne mogu više stupiti u kontakt sa elektrodistribucijom zbog preopterećenja, a prema posljednjim podacima od 14.00 časova, kompletna područja opština Cazin i Velika Kladuša i dalje su bez električne energije, kao i pojedini dijelovi Bihaća i Bosanske Krupe.

“U Bihaću su bez struje naselja Ozimice 1 i 2, izvorište Klokot i Privilice, kao i uži dio grada. Ekipe su na terenu, a šta će i koliko uspjeti teško je prognozirati”, naveli su za Klix.ba iz Civilne zaštite.

Zbog činjenice da su izvorišta Klokot i Privilica van napajanja električnom energijom, veći dio Bihaća, odnosno stanovništva večeras je i bez vode.

Vode nema ni u pojedinim dijelovima Cazina.

Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednika “Krajina” Ahmeta Lipovića, ogroman broj grla stoke je ugrožen zbog nestajanja vode i struje.

On je naveo da je slična situacija i kod drugih poljoprivrednika koji nemaju struju i vodu.

Saobraćaj se i dalje odvija otežano na svim putevima u Unsko-sanskom kantonu, pogotovo u ruralnim dijelovima koji obično posljednji dolaze na red u ovakvim okolnostima. U gradskim područjima trotoari su zatrpani snijegom, a pješaci se kreću po kolovozima.

Na magistralnim putevima Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać-Ostrožac i Cazin-Velika Kladuša za teretna vozila obavezna je upotreba lanaca. Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, na graničnom prelazu Izačić na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila iznad 7,5 tona.

Related posts