U Bihaću se sastali turski i krajiški privrednici, uočen veliki potencijal za investicije

Delegacija Privredne komore Kocaeli iz Turske boravila je danas u službenoj posjeti Unsko-sanskom kantonu, a tom prilikom održani su brojni sastanci krajiških i turskih privrednika na kojima je potencirana mogućnost saradnje i investiranja.

Necmi Bulut, predsjednik Privredne komore Kocaeli koja ima oko 12.000 firmi članica rekao je da su početkom ovog mjeseca premijer i njegova ekipa posjetili Privrednu komoru u Turskoj te prezentovali ovaj dio Bosne i Hercegovine.

“Mi smo tu prezentaciju dobro pregledali i istražili te smo odlučili da dođemo ovdje. Naravno, nakon razgovora detaljnije ćemo analizirati sektore u koje bismo mogli ulagati. Najviše naših investitora interesuje sektor poljoprivrede, a nakon toga turizam”, rekao je Bulut.

Oblasti za koje je organizovan ovaj poslovni susret su građevinarstvo, metalna industrija, proizvodnja mašina, sektor plastike, automobilska industrije, prehrambena industrija, turizam i ugostiteljstvo, sektor medicinske opreme i štamparija.

“Prvobitno je zamišljeno da oni posjete samo Sarajevo, međutim predstavnici ove komore su odlučili da dođu na naš kanton. Oni su danas ovdje sa 17 privrednika iz različitih branši i žele direktno razgovarati sa našim privrednicima kako bi se na obostrano zadovoljstvo mogli ostvariti određeni privredni ugovori i investiranje”, rekao je premijer USK Husein Rošić.

Današnji susret imao je za cilj da malim i srednjim preduzećima olakšaju pronalazak odgovarajućeg poslovnog partnera, bez obzira da li se radi o saradnji u vidu posredništva u trgovini, distribuciji, marketingu, franšizi, zajedničkom ulaganju, proizvodnji ili podugovaranju.

“Upravni odbor jedne firme iz Turske je već donio odluku da kupi firmu Bira iz Bihaća i oni bi najvjerovatnije iduće sedmice trebali doći u Bihać. Sa trenutnim vlasnicima Bire utvrđuju koje su to obaveze prema radnicima i šta ih očekuje u momentu ulaska u posjed. To je ono što je za sada stoposto sigurno. Ovdje su predstavnici više kompanija, čak su došli i predstavnici teške industrije. Naravno, ja sam kazao da je nama teška industrija neprihvatljiva jer je USK zeleni kanton. S druge strane, njih interesuje turizam, tekstilna i prerađivačka industrija, a jedan privrednik je iskazao želju da otvori tvornicu papira. Vidjet ćemo šta naši ljudi imaju njima ponuditi”, kazao je Rošić.

Pored poslovnog susreta, turski privrednici posjetili su poslovnu zonu u Bosanskoj Krupi gdje su direktno razgovarali sa predstavnicima nekoliko firmi, zatim kompaniju Meggle, kao i firmu unutar Šipada koju je nedavno kupio jedan turski privrednik. – piše klix.

Related posts