U BiH registrirano 7.919 nezakonitih migranata,najviše ih u USK-a

Vlada Federacije je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala i informaciju o stanju migranata u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom Izudin Livadić koji se nalazi na čelu Federalnog štaba za pitanja migracija, je na konferenciji za novinare iznio podatke da je Službi za poslove sa strancima prijavljeno 7.919 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 7.126 osoba, dok je 685 njih podnijelo zahtjev za azil.

– Prema ovim informacijama se da zaključiti da migranti ne žele ostati u Bosni i Hercegovini, već imaju namjeru ići dalje. U akcijskom planu hitnih mjera identificirana su dva pravca djelovanje. To je jačanje kapaciteta nadležnih institucija, granične policije. Tu je smještaj migranata koji je veliki problem. I u tom smislu Vlada FBiH je donijela saglasnost da ustupi dvije lokacije. To je kasarna “Ušivak” u općini Hadžići i objekti Agrokomerca u Velikoj Kladuši – rekao je Livadić.

– Unsko-sanski kanton je najveće žarište kada je riječ o migrantima. Za sada su u opciji dvije lokacije za njihov smještaj. To je objekat Agrokomerca i hotel Sedra. Do sada smo odustali od dvije lokacije za smještaj migranata zbog blizine granice, a i sa objektima Agrokomerca postoje određeni problemi – kazala je Džaferović.

Related posts