Komšić na obilježavanju 76 godina od proboja iz Jasenovca

– Zločini u Jasenovcu su zločini širokih razmjera koje slobodno možemo nazvati genocidom i holokaustom i koje nikada ne smijemo zaboraviti. 

lan Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić boravit će danas u Donjoj Gradini povodom obilježavanja 76 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac i Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u tom koncentracionom logoru i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

– Zločini u Jasenovcu su zločini širokih razmjera koje slobodno možemo nazvati genocidom i holokaustom i koje nikada ne smijemo zaboraviti. Odavati vječnu počast stradalim nevinim žrtvama naša je obaveza, kao i počast onima koji su u proboju izgubili svoje živote, ali su isto tako znali da život dostojan čovjeka a ne roba, vrijedi tek onda kada čovjek može slobodno živjeti. Fašizam, nacizam i slične ekstemističke ideologije koje žive čak i danas, u suprotnosti su sa voljom čovjeka da živi slobodno. Sa takvim ideologijama ne može biti vođena nikakva vrsta dijaloga, niti smije biti ispoljavan bilo kakav oblik tolerancije – saopćeno je iz Komšićevog ureda.

Ističu da je društvo koje toleriše takve ideologije, zarobljeno društvo, a put da oslobođenja vodi jedino uz rizičan proboj u slobodu.

– Zato nikada ne smijemo dopustiti da nacionalne netrpeljivosti koje se produciraju od pojednih političkih elita prerastu u nešto više od toga, u neki novi oblik fašističke ideologije koja će ljude ponovo odvoditi u logore, kao što se to dešavalo i devedesetih godina u našoj državi, kao što ne smijemo ostati nijemi na svaki pokušaj komadanja naše države od strane velikodržavnih ideologija koje su zaslužne za postojanje Jasenovca – naveli su iz Ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts