U Barseloni danas protest protiv nezavisnosti Katalonije

U Barseloni je za danas zakazan novi protest protivnika nezavisnosti Katalonije na kojem se očekuje prisustvo više desetina hiljada građana, prenosi Anadolija. Katalonsko civilno društvo, organizator protesta, pozvalo građane da se okupe u podne kako bi “odbranili jedinstvo Španije i odbacili napad bez presedana u istoriji demokratije”.

Protest se organizuje pod sloganom “Svi smo mi Katalonija. Zdrav razum za suživot!”, a očekuje se da će se skupu pridružiti članovi centralne vlade i predstavnici političkih partija koje pozivaju na ujedinjenu Španiju. Katalonsko civilno društvo je prije tri sedmice takođe organizovalo masovno okupljanje na ulicama Barselone, kojem je prisustvovalo stotine hiljada protivnika nezavisnosti te španske regije. Sličan odaziv, očekuje se i danas. Za danas nisu najavljeni skupovi pristalica nezavisnosti.

U petak poslijepodne poslanici Parlamenta Katalonije tajnim glasanjem, koje je bojkotovala opozicija, proglasili su nezavisnost od Španije. Nedugo nakon toga, Senat Španije odobrio je Vladi premijera Mariana Rajoya primjenu mjere bez presedana iz ustavnog člana 155, koje podrazumijevaju smjenu katalonskog predsjednika i njegove vlade.

Španija je u subotu, rano ujutro, objavom u Službenom glasniku, raspustila katalonsku regionalnu vladu.

Related posts