Tužilaštvo BiH optužilo generala Armije RBiH Atifa Dudakovića

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv Atifa Dudakovića, bivšeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH i još 16 osoba koje tereti za ratne zločine na području Krajine – saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

Optuženi se terete za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata 5. korpusa Armije RBiH koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

Optuženi se terete za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Podsjećamo, Dudakovića i 11 osoba SIPA je uhapsila 27. aprila, ali je prijedlog Tužilaštva BiH da im se odredi jednomjesečni pritovr odbijen, nakon čega se Dudakvić brani sa slobode.

Related posts