Trump tjera vlasti SAD da otvore škole na jesen, računa i na izbore

Predsjednik Donald Trump je pokrenuo sveobuhvatnu kampanju pritiska na zvaničnike saveznih država SAD i lokalne da ponovo otvore škole na jesen, tvrdeći da neki drže škole zatvorene ne zbog rizika od koronavirusa, već iz političkih razloga.

“Oni misle da će im to politički pogodovati, pa drže škole zatvorenim”, rekao je Trump na sastanku u Bijeloj kući o planovima za škole.

“To im neće proći, itekako ćemo izvršiti pritisak na guvernere (saveznih država) i sve ostale da otvore škole”, rekao je on.

Na sastanku u Bijeloj kući bili su zdravstveni i rukovodioci prosvjete iz cijele zemlje koji su tvrdili da su škole i fakulteti spremni za otvaranje ove jeseni i da će to biti bezbjedno.

Tvrdili su da je rizik od zadržavanja učenika kod kuće daleko veći od rizika od koronavirusa, kao i da su đacima potrebni školski obroci i zdravstvene usluge i savjetovanje školskih psihologa, prenosi Hina.

“Želimo da se škole ponovo otvore”, rekao je Trump.

“Svi to žele. Mame to žele, tate žele, djeca žele. Vrijeme je da se to uradi”.

Ali ta svijetla perspektiva je izvan Bijele kuće dočekana sa skepticizmom. Predsjednica najvećeg sindikata prosvjete je rekla da je Trump više zainteresovan za sakupljanje poena pred novembarske predsjedničke izbore, nego za dobrobit đaka.

“Trump se pokazao nesposobnim da shvati da ljudi umiru, da je više od 130.000 Amerikanaca već umrlo”, rekla je Lily Eskelsen Garcia, predsjednica Nacionalnog udruženja za obrazovanje.

“Nastavnici najviše žele da se zajedno sa svojim đacima vrate u učionice i na fakultete, ali to moramo učiniti tako da učenici, nastavnici i društvena zajednica budu bezbjedni”, naglasila je ona.

Na sastanku u Bijeloj kući Trump je ponovio svoju tvrdnju da Demokrate iz političkih, a ne zdravstvenih razloga žele da škole ostanu zatvorene.

Trump nije ponudio dokaze za tu tvrdnju koju su zdravstveni stručnjaci kritikovali i rekli da će politizovanje tog problema otežati ponovno otvaranje škola.

Jennifer Nuzzo, sa Univerziteta Johns Hopkins, rekla je da “kada se od toga napravi politika i samo se pokušava postići poen i biti izabran, to je medvjeđa usluga prosvjeti koja je nevjerovatno važna”, a tako vođenje politike “zaista odvraća pažnju od onoga što je potrebno, a to su stvarna rješenja i plan kako bi se to ostvarilo”.

Centri za suzbijanje i sprečavanje bolesti (CDC) slali su mješovite signale o tom pitanju, rekavši s jedne strane da đaci treba da se vrate u učionice, ali s druge i da “nastava na daljinu” donosi najmanji rizik od širenja bolesti COVID-19. Govoreći na Trumpovom sastanku u utorak, međutim, direktor CDC nedvosmisleno je rekao da je bolje da su učenici u školi, nego kod kuće.

Robert Redfild je to objasnio rekavši da su slučajevi COVID-19 kod mladih blagi, te da CDC ohrabruje sve škole da se ponovo otvore s prilagođenim planovima nastave kako bi se smanjilo širenje koronavirusa i istovremeno dao učenicima pristup školskim uslugama.

Smjernice CDC-a za škole preporučuju učenicima i nastavnicima da nose maske “koliko god je izvodljivo”, da povećaju razmak među školskim klupama, da skrate rasporede časova, da đaci obroke jedu u učionicama umjesto u menzama, i da postave fizičke prepreke između umivaonika u WC-ima.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts