Tropska oluja Florence do sada ubila 13 osoba, milion domaćinstava bez struje

Florence je u kategoriji tropkse oluje i više se ne prepoznaje kao uragan. Ipak, od udara na jugoistočnu obalu SAD-a poginulo je 13 osoba, tvrdi ABC, pa se njeno slabljenje ne smije uzeti kao znak da je opasnost prošla.

Štaviše, čelnici lokalnih zajednica upozoravaju da poplave nisu okončane i da postoji velika vjerovatnoća da će se pogoršati.

Oluja se kreće jako sporo, oko 3 km/h, što je glavni uzrok negativnih predviđanja jer Florence zadržavanjem ima više vremena za pravljenje štete.

Kako prenosi BBC, Florence je jutros oluja prečnika od oko 500 kilometara, uzrokovala je prekid dotoka električne energije za gotovo milion domaćinstava, a nanosi kišu koja u nekim mjestima doseže visinu do jedan metar.

Trenutna maksimalna visina vode je oko 60 cm, kao što je slučaj gradića New Bern iz kojeg je evakuisano 400 osoba. Najpogođenije savezne države su Sjeverna i Južna Karolina.

Vjetrovi pušu brzinom od oko 80 kilometara na sat, što je relativno bolje s obzirom da je brzina početkom sedmice iznosila 190 km/h.

Related posts