Tri miliona KM za projekte navodnjavanja u Bihaću i Sanskom Mostu

U okviru sajma EKOBIS u organizaciji  Privredne komore Unsko-sanskog kantona, a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas je održana  Međunarodna konferencija o regionalnoj suradnji “Poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija”.

U okviru konferencije federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović potpisali dva ugovora za projektovanje i nadzor nad radovima na sistemima navodnjavanja u Bihaću i u Sanskom Mostu. Projekt implemetira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Svjetska banka uz financijsku potporu Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

Ovom prilikom Dedić je naglasio da je jedan od prioriteta koje sebi postavio kao ministar pronalaženje sistemskih rješenja problema poljoprivrednika. “U tom smislu, navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta spada u najbitnije projekte koje provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede. Projekat se uspješno realizuje u deset općina Federacije BiH, među kojima su i Bihać i Sanski Most. Cilj projekta jeste da udvostručimo površinu zemljišta koje se navodnjavaju u našem entitetu. Pretpostavke postoje, a to je veliko vodno bogatstvo, prije svega naše rijeke poput Une i Sane”, kazao je ministar.

Prema njegovim riječima, ovim projektom riješava se sve učestaliji problem suša. “Djelujemo preventivno i osiguravamo da naši proizvođači ne trpe štete, koje samo u jednoj godini znaju biti veće od ukupnog ulaganja u ove sisteme. Istina je da se radi o velikim investicijama, ali su koristi i prednosti dugoročne. Jer ne samo da ćemo spriječiti posljedice suša, koje su sve izražajnije i zbog klimatskih promjena, navodnjavanjem se općenito povećavaju prinosi, povećava se stepen korištenja zemljišta, znatno se poboljšava kvalitet plodova, a otvaraju se i mogućnosti druge sjetve”, istakao je.

Kroz realizaciju Projekta razvoja navodnjavanja na području Bihaća i Sanskog Mosta bit će razvijena primarna i sekundarna mreža za navodnjavanje i odvodnju na području mjesnih zajednica Klokot – Papari i Bakšaiš u Bihaću, odnosno u mjesnim zajednicama Šehovci i Trnava u Sanskom Mostu.

Vrijednost ovog projekta na području ove dvije općine iznosi skoro tri miliona KM.

Related posts