Trampov bivši advokat osuđen na tri godine zatvora

Dugogodišnji lični advokat predjsednika Donalda Trampa (Donald Trump) Majkl Koen (Michael Choen) osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine zbog nekoliko krivičnih dijela, uključujući isplatu 280 hiljada dolara dvijema ženama koje su imale navodne afere sa Trampom i davanje lažnih iskaza u Kongresu u vezi sa Trampovim planovima za gradnju u Moskvi.

Tužilaštvo tvrdi da je Majkl Koen, po Trampovim direktivama, isplatio 280 hiljada dolara porno glumici Stormi Danijels (Stormy Daniels) i Plejboj zečici Karen Mekdugal (Karen Mcdougal) da ne bi govorile o aferi sa predsjednikom čime je prekršio zakon o finansiranju izborne kampanje. Među krivičnim delima za koja se tereti su i izbjegavanje poreza i lažne izjave bankama.

Federalni istražitelji u Njujorku su pozvali na značajnu zatvorsku kaznu od tri i po godine ili više, jer tvrde da Koen nikada nije u potpunosti sarađivao sa nadležnima.

Tramp i njegovi advokati umanjili su značaj isplate novca Stormi Danijels i Karen Mekdugal i tvrde da je to bila privatna isplata, a ne kršenje američkih izbornih zakona.

Advokati Majkla Koena su tražili da ne bude osuđen na zatvorsku kaznu i da su njegovi potezi posljedica  lojalnosti Trampu.

Rekli su da je bio u “bliskom konaktu sa osobljem i pravnim savetnicima Bele kuće” kada se pripremao za svjedočenje u Kongresu, na kome je lažno tvrdio da je Tramp obustavio planove za izgradnju kule u Moskvi početkom 2016, odnosno prije nego što je i zvanično postao kandidat za predsjednika.

Koen je prethodno izjavio da je Tramp nastavio sa projektom u Moskvi do juna 2016. i da ga je obavijestio o tome da su ga Rusi odobrili, iako je Tramp od tog projekta na kraju odustao.

Izvor:avaz.ba

Related posts