Tinka Milinović pokrenula novi projekt: Ljepotu BiH želim pokazati širom svijeta

Bh. pjevačici, umjetnici i glumici Tinki Milinović nikada ne nedostaje inspiracije. Nakon pokretanja web stranice i YouTube kanala pod nazivom “The Tinka Show”, ova Sarajka krenula je u realizaciju novog projekta kroz koji na šarmantan način želi prikazati svu ljepotu i raskoš starih zanata, ali i Bosnu i Hercegovinu predstaviti kao zanimljivu turističku destinaciju.

Njen nemirni duh, želja za novim saznanjima, život i posao vodili su je širom svijeta, a upravo na jednom od putovanja došla je na ideju pokretanja projekta “Stari zanati u novom ruhu” koji je već iznjedrio nekoliko epizoda.

Senzibilitet bh. duše možemo približiti strancima

“Koncentrišem se na BiH kao turistički manje poznatu destinaciju o kojoj treba mnogo više da se zna kao državi koja nudi pregršt zanimljivih stvari. U BiH smo tako osobeni, imamo predivne zanate, naš duh i duša su utkani u svaki proizvod koji iznjedrimo. To me ponukalo da malo istražujem i upravo te naše stare zanate, uz sve turističke potencijale, predstavim na svom YouTube kanalu”, kaže Tinka na početku našeg razgovora i dodaje:

“Svakodnevno svjedočimo sve većem broju turista koji na ulicama Sarajeva i drugih gradova u BiH, a slijedeći svoje i iskustvo prijatelja koje prilikom putovanja u razne zemlje privlače upravo starine, odnosno kulturno-historijsko naslijeđe krajeva u koje odlaze, odlučila sam početi realizaciju svoje ideje. Osjetila sam da senzibilitet bh. duše možemo približiti strancima i to kroz nešto što je specifično, samo bosanskohercegovačko”.

Naša sagovornica smatra da je modernim prikazom putem društvenih mreža moguće mlade ljude potaknuti da potraže svoju egzistenciju te u konačnici ostvare upravo kroz stare zanate u koje mogu utkati duh savremenog i na takav način prilagoditi današnjem načinu života.

“Aktivna sam na društvenim mrežama i mnogi ljudi prate priče koje donosim s putovanja, prikazujući im druge kulture, tradiciju i običaje. Sada želim našu kulturu, tradiciju i naslijeđe kroz serijal približiti svima. Želja mi je probuditi interes kod mladih u BiH za stare zanate, a i svijetu pokazati bogatstvo našeg naslijeđa”, dodaje ona.

Tinka je dosad snimila nekoliko epizoda, a projekt je naišao na podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Planovi ove svestrane Sarajke za naredni period su da posjeti sve krajeve Bosne i Hercegovine te predstavi tamošnje zanate u novom ruhu.

“Imam divne ideje, želim obići mnoga mjesta i kamerom zabilježiti njihove specifičnosti”, ističe autorica i producentica projekta.

Uz Tinku autorski tim projekta čine još i scenarista i koproducent Bojan Filipović Zec te Marko Jovančić koji je bio zadužen za snimanje i montažu.

Brz život u savremenom dobu donosi zaborav našeg naslijeđa, a s druge strane, prema Tinkinim riječima, sve veći broj turista traži nove i drugačije, historijom inspirisane priče i sadržaje.

“Ova serija šarmatno i moderno urađenih priča na YouTube kanalu predstavlja ne samo čuvanje bh. kulture nego i dobar turistički sadržaj”, nastavlja naša sagovornica koja slijedi svjetske trendove koje nameću savremeni načini komunikacije.

Osvrti na modu, ljepotu, putovanja…

Tinka je autorica bloga, odnosno web stranice “The Tinka Show” na kojoj čitateljima nudi osvrte na modu, ljepotu, putovanja i život na njoj svojstven način.

“U međuvremenu, dok pripremam novu TV emisiju i nastojim zatvoriti finansijsku konstrukciju za nju, pišem i prenosim utiske s putovanja. Istovremeno odgovaram na mnoga svakodnevna pitanja bh. gledatelja i mojih pratitelja na društvenim mrežama koji s nestrpljenjem čekaju kad ću se ponovo pojaviti na TV-u ili u pozorištu, odnosno operi”, nastavlja naša sagovornica.

Tinka trenutno živi na relaciji Los Angeles-New York-Austrija-Sarajevo. Slobodnog vremena ima izuzetno malo i najradije ga provodi s njoj najbližim i najdražim osobama.

Voli putovati i svako putovanje, bilo ono službeno ili privatno, za nju je uvijek avantura koju želi iskoristiti na najbolji mogući način te svojim čitateljima donijeti dašak nečega glamuroznijeg i drugačijeg.

klix.ba

Related posts