Telefon zna gdje ste bili, a evo kako da isključite tu opciju

Korisnici Android i iPhone smartfonova znaju da njihovi telefoni posjeduju opciju GPS- Globalnog pozicioniranja.

Ova funkcija pristupa signalu sa satelita, pa vam uvijek može reći kako da stignete najbržim putem, gdje su dobri restorani, koncerti, koliko su daleko vaši prijatelji.

A da li ste znali da vaš telefon posjeduje i “tajnu” memoriju apsolutno svih mjesta koje ste posjetili? Telefoni pamte sva mjesta na koja odete – kafiće, restorane, prodavnice, pumpe, škole, fakultete.

Neke aplikacije, poput Instagrama, G i Messengera imaju svoje posebne dijelove gdje skladište podatke o kretanju korisnika. Ovde treba reći da ovo nema veze sa “tagovanjem”, odnosno prijavljivanjem na lokaciju u aplikacijama poput Facebooka ili Instagrama – ovi podaci se čuvaju u samom telefonu, prenosi Nedeljnik.

Na svu sreću – ovim podacima možete lako pristupiti i obrisati ih. Ako koristite Android telefon – idite u Podešavanja, onda Lokacija (Location services). Ovde možete da vidite, za svaku aplikaciju posebno, koliko podataka o kretanju je prikupila. Takođe, ovdje možete i iskjučiti korišćenje lokacije na vašem telefonu.

Ako koristite iPhone – idite u Podešavanja, pa onda Privatnost (Privacy), pa onda Lokacija (Location Services). Na dnu ovih podešavanja je i opcija System – Frequent Locations. Ovdje možete pogledati sve lokacije na kojima ste bili, čak i koliko puta ste posjetili neko mjesto.

Treba napomenuti da vlasnici Android telefona sve ove podatke (pa i čitavu mapu svog kretanja) mogu pogledati i na računaru, tako što se uloguju na Google stranici podacima koje koriste za Google nalog na telefonu.Takođe, sve ove podatke na Android uređajima možete i prebaciti na novi telefon.

U aplikaciji Google Maps, idite do Podešavanja, pa do opcije Lični sadržaj. Ovdje možete uključiti ili isključiti koje sve podatke o vašem kretanju telefon dijeli na Internetu, takođe i da li slike koje slikate telefon imaju informaciju o mjestu gdje su nastale.

Moderni telefoni imaju pregršt opcija koje nam mogu biti korisne. Zato treba da poznajemo svoje uređaje kako bi sačuvali svoju privatnost, a lični podaci iz naših telefona ne bi završili negde na Internetu.

Related posts